Hírek

Irdatlan sok pénzért készül el A Gyűrűk Ura sorozat első évada

A Gyűrűk Ura (2001-2003)

Noha már akkor tátva maradt a szánk, amikor kiderült, hogy az Amazon égisze alatt készülő A Gyűrűk Ura sorozat néhány évada 500 millió dolláros büdzsével készül majd el, a dolgok azóta valamelyest megváltoztak. A korábban belengetett összeg ugyanis máris elment csak az első évadra.

Már 2017-ben felröppent a hír, hogy az Amazon nekifutna a szinte lehetetlennek: méltó utódot készítene A Gyűrűk Ura-trilógiához, méghozzá sorozat formájában. Tolkien világhírű könyveiből Peter Jackson készített anno sokszorosan Oscar-díjas filmeket. Amelyeket aztán követett ugyan egy A hobbit-trilógia, de az első széria sikerét meg sem közelítették az új darabok.

Gyakran visszafordulhattak volna, de nem tették – Összehasonlítottuk A hobbitot és A Gyűrűk Urát

Most ismét visszavezetnek minket Középföldére, pontosan a másodkor színterébe. Az 5 évadosra tervezett sorozat pedig kezdetben közel félmilliárd dolláros büdzsével készült volna el. Az összeg önmagában véve is kiemelkedően magas, noha ha valamit nem engedhet meg magának az Amazon egy ennyire magas presztízsű alkotásnál, az a spórolás.

Úgy tűnik azonban ettől nem kell tartanunk, ugyanis a legújabb hírek szerint A Gyűrűk Ura sorozat első évada önmagában kerül 465 millió dollárba.

Persze egy ilyen volumenű fantasy darabnál érhetőek a magas számok, ez azonban mindent túlszárnyal. Csak összehasonlításként, a Trónok harca záró évada került 90 millió dollárba. Az Új-Zélandon forgatott sorozat tehát jócskán ráver az HBO arany tojást tojó tyúkjára.

Az egyelőre hivatalos cím nélkül futó sorozatban kevésbé ismert színészeket láthatunk majd, sok fiatallal az élen. Robert Aramayo, Owain Arthur, Nazanin Boniadi, Morfydd Clark, Ismael Cruz Córdova és Ema Horvath lesznek a főszereplők a készülő alkotás első évadában. A kreátor JD Payne-Patrick McKay duó mellett J.A. Bayona is kiveszi majd a részét a munkálatokból. Biztosan ő rendezi az első évad első két részét, de az is lehet, hogy a későbbiekben is beül még a rendezői székbe Wayne Che Yip mellett. Utóbbi négy epizód elkészítését vállalta eddig.

A koronavírus persze A Gyűrűk Ura sorozat munkálataiba is közbeszólt, így premierdátumról egyelőre korai lenne beszélni. Eredetileg 2021-ben került volna elénk Tolkien eddig nem látott történeteinek feldolgozása, ez azonban egyre kevésbé tűnik reálisnak. Mi persze továbbra is bizakodunk, hogy még idén bemutatják a művet.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com