Hírek

Ismét eltolták a cannes-i fesztivált; eredeti formájában talán nem is lesz megtartva?

A 73. Cannes-i Filmfesztivált júniusban sem rendezik meg.

Amikor világossá vált a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet kiterjedése, több nagy iparági összejövetel mellett a világ első számú filmfesztiválját, a Cannes-i Filmfesztivált is későbbi dátumra ütemezték át.

Az eredeti terv szerint június végére és július elejére tolták volna el a fesztivált, kedden azonban a szervezők bejelentették: június vége sem vállalható már.

A bejelentés emellett így fogalmaz: „Nyilvánvalóan

nehéz elképzelni, hogy a Cannes-i Filmfesztivált ebben az évben eredeti formájában tartsuk meg.

Ennek ellenére tegnap este óta számos szakértőt megkerestünk, Franciaországban és külföldön is. Mind egyetértenek abban, hogy a fesztivál, a filmipar egyik oszlopa, fel kell kutasson minden lehetőséget arra, hogy a Cannes 2020 esemény ilyen vagy olyan formában való megrendezésével is támogassa a mozi évét.

Semmilyen részletet nem tudni arról, hogy ez mit jelent: esetleg az élő fesztivál online térbe költöztetését? A világon elszórt helyszíneket? Közönség nélküli, netán csak-zsűris eseményt? Ezek keverékét? Thierry Fremaux, a fesztivál igazgatója április elején kijelentette, hogy Cannes semmiképp sem válik virtuális fesztivállá („nehezen tud elképzelni egy Wes Anderson vagy egy Paul Verhoeven filmet számítógépen”), azonban a szükség még felülírhatja ezt az álláspontját.

Cannes 2019.

Az eredeti formában zajló fesztivál azonban problémákba ütközne: ha például őszre halasztanák, akkor szeptemberben versenyezniük kellene Velencével, Torontóval és San Sebastiannal – írja a Variety –, októberben viszont épp Cannes városában zajlik a Mipcom.

Az reményre ad okot, hogy a fesztivál következetesen azt kommunikálta a krízis kezdete óta, hogy valamilyen módon megrendezik ebben az évben is – ellentétben például az SXSW és a Tribeca fesztiválokkal, amelyek egyszerűen elmaradtak.

A filmfelhozatalt a terv szerint ezen a héten jelentették volna be. A 2020-as cannes-i fesztivál zsűrielnöke Spike Lee lett volna, két évvel azután, hogy itt mutatták be BlacKkKlansman c. filmjét, amely elnyerte a fesztivál nagydíját. A teljes zsűrit is áprilisban jelentették volna be.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com