Hírek

Ismét Észt Filmhét négy magyar városban

Egy hölgy Párizsban (Jeanne Moreau)
Egy hölgy Párizsban (Jeanne Moreau)

gombaszokHatodszorra szervezi meg az Észt Intézet a Szimplafilmmel karöltve az Észt hét elnevezésű programsorozatot. Nem titkolt céljuk, hogy rávegyék a kevesebb reflektorfényben részesülő észt kultúrát esetleg még bizalmatlanul méricskélőket: bátran ugorjanak fejest a programokba, mert könnyen megeshet, hogy kellemes meglepetések érik őket, akár a filmeket, akár a koncertet, a könyvbemutatót vagy a kiállításokat választják.

A rendezvénysorozat gerincét ezúttal is a filmek alkotják. Észtországban tavaly eredményes filmes évet zártak: 10 játékfilm premierje után koccanhattak össze a pezsgőspoharak. Az Egy hölgy Párizsban című észt-francia alkotás főszerepére nem kisebb legendát sikerült megnyerni, mint a hazáját elhagyott szeszélyes észt hölgyet alakító Jeanne Moreau-t. Meglepő módon mégsem ez, hanem a Gombászók című film bizonyult mind a kritikusok, mind a mozilátogatók kedvencének – több mint hetvenezren nézték kaján örömmel a gombaszedés közben eltévedő politikus vergődését a vásznon. E két film rendezőjével, Ilmar Raaggal és Toomas Hussarral a budapesti vetítések után személyesen is lehet találkozni. A magyar nézők érdeklődésére tarthat számot Rainer Sarnet Dosztojevszkij-feldolgozása (A félkegyelmű), amelynek különlegességét az adja, hogy az összes jelenetet templom- illetve kolostorbelsőben forgatták, valamint a Varjúszigeti oroszok című megrázó dokumentumfilm. Utóbbi egy perspektíva nélküli határmenti városban élő orosz kisebbség néhány tagjáról rajzol megindító portrét. Igazi csemegének ígérkezik a válogatás a több évtizede magas szinten művelt észt animáció legújabb remekeiből és a 10 különböző formájú filmnovellából álló Víz alatti repülések c. sziporkázóan szellemes dokumentumfilm, amely földön és égen véghezvitt nagy tettekről mesél.

Egy hölgy Párizsban (Jeanne Moreau)
Egy hölgy Párizsban (Jeanne Moreau)

Az Észt hét egyik kiemelt rendezvénye a Liis Koikson Trió koncertje március 24-én, amellyel az Észt Intézet 15. születésnapját ünnepli. Budapesten ezen kívül Reti Saks különleges hangulatú, szuggesztív grafikáira csodálkozhatnak rá a művészetbarátok és Tiit Aleksejev A zarándokút c. könyvének bemutatóján megtudhatják, miért ír egy észt szerző a keresztesháborúkról. Szegeden az észt, finn és magyar képregény-színtér nagyágyúi vonultatják fel rajzaikat Call it a day! mottó alatt a Belvárosi Kamara Galériában.

Az igazán bevállalósak március 23-án a Kazimír bisztróban tartott észt nyelvi gyorstalpalón megtudhatják, mi fán terem a plakáton látható titokzatos Ő. Ugyanott az Észt hét ideje alatt hagyományos észt ételeket is lehet választani az étlapról.

 

  • Budapest – március 19-27. (Művész mozi, Kazimír, PIM, Galéria IX)
  • Debrecen – március 19-21. (Apolló mozi)
  • Szeged – március 19-23. (Grand Café, Belvárosi Kamara Galéria)
  • Szombathely – március 19-21. (Savaria mozi)
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com