Hírek

Ismét faji kérdéseket boncolgat az Amerikai história X rendezője

Tony Kaye ismét fontos társadalmi kérdéseket boncolgat. Az Amerika história X rendezője ezúttal az 50-es évekbe viszi el a nézőt, ez lesz a Civil – írja a Deadline.

Noha anno Tony Kaye rendező végül egy kisebb botrány keretén belül elhatárolódott az Amerikai história X végleges verziójától, amit milliók láttak a moziban, máig az a legismertebb és legjelentősebb filmje az alkotónak. Az 1998-as drámában Edward Norton neo-náci karaktere próbál jó útra térni, de a múltat lezárni sokkal nehezebb, mint azt hitte. A megrázó alkotást most egy újabb, a rasszizmussal foglalkozó film követi: Kaye Civil címmel az 50-es évek Alabamájába invitál minket.

A film a faji igazságtalanság köré épül a polgárjogi mozgalom idején. A főszerepben két olyan alak áll majd, akik ellentétes nézeteket vallanak, de a történések és személyes tragédiák révén nyitnak a másik oldal felé az egyenlőségért folytatott harc nevében.

A rendezés mellett a film forgatókönyvének írását is magára vállalta Kaye, és noha egyelőre színészekről nem tudni, a produceri csapat egész erősnek tűnik. Köztük van például Kim Coleman, aki a Csuklyások, illetve Dru Davis is, aki pedig a Trial of the Chicago 7 című hamarosan érkező Aaron Sorkin-filmen dolgozott mostanában.

Az alkotó egyébként utoljára 2011-ben rendezett játékfilmet, ekkor Adrian Brody-val dolgozott együtt A mintatanár kapcsán. Azóta csak rövidfilmeket és sorozat epizódokat készített, úgyhogy a Civil amolyan visszatérés is a nagyvászonhoz.

De Tony Kaye-t nem csak a faji ellentétek izgatják, ha filmkészítésről van szó. Tervben van ugyanis egy tévéfilm, amely Hollywood szexbotrányairól szól majd általánosságban, bemutatva az állandó morális kérdések és dilemmák sorát a színészi hivatásban. A lényegre törően Hollywhore-nak nevezett alkotásban maga Kaye is szerepel majd.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés