Hírek

Ismét itt az Úton Online Filmfesztivál a MediaWave szervezésében

Újra itt az Úton Online Filmfesztivál, az egyik legeredetibb hazai fesztivál. Idén 80 filmmel készül a MediaWave, amelyeket egészen április 29-ig meg lehet nézni.

Mit is jelent úton lenni? Legtöbben a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népekre (cigányok, más nomád és természeti csoportok), egyénekre és speciális közösségeikre (csavargók, hippik), valamint a helyüket kereső menekültek sorsára, lehetőségeire asszociálunk. De ugyanúgy beleférnek a „kategóriába” a szellemi utakat bejáró művészek, tudósok, akár átlagemberek is.

E gondolatmenet hívta életre 2014-ben az Úton Online Filmfesztivál kategória ötletét. Az idei Tartóshullám/Mediawave Együttlét fesztiválra 4314 filmet neveztek, amiből az is látszik, mennyire sokféleképpen lehet ezt a kategóriát értelmezni, és műfajilag is mekkora teret enged.

Az online filmfesztivál keretében 24 kisjátékfilmet, 17 animációs filmet, 11 kísérleti és 28 dokumentumfilmet, azaz összesen 80 filmet lehet megtekinteni. Tematikusan pedig még színesebb a mezőny. Az idei fő tematikát képviselő „rítus” filmek mellet találkozhatnak a nézők zenei és táncfilmekkel, a vidéki, környezettudatos életet bemutatókkal, humoros és drámai alkotásokkal is. De lesznek itt kisebbségi és migrációs témájú, valamint ismeretlen világokat bemutató filmek is Thaiföldtől Örményországig, Kirgizisztántól Egyiptomig, Mexikótól Ecuadorig.

A legtöbb film Közel-Keletről, azon belül is Iránból érkezett, szám szerint 17. Mintegy igazolva, hogy nemcsak a világ nagy fesztiváljain aratnak a perzsa nagyjátékfilmek, hanem kisfilmjeik, animációik, valamint dokumentumfilmjeik közt is sok a kiváló alkotás. Meg merjük kockáztatni, hogy hasonló színvonalú és széles átfogású, kortárs perzsa filmválogatás mostanság nem került nyilvánosságra. Vajon mi okozta eme kulturális/művészeti bummot az alig ismert, vagy tán félreismert Iránban?

"ON THE ROAD" Online Film Festival

http://mediawavefestival.hu/uton/index.php?k=22&modul=uton&nyelv=hun

Közzétette: MEDIAWAVE Film & Music Festival – 2019. március 2., szombat

A program másik különlegessége, hogy olyan első gondolatra tán egzotikus minősítésű országok filmjei közül is csemegézhetünk, mint Burkina Faso, Fülöp-szigetek, Ecuador, Dél-afrikai Köztársaság, Irak, Kirgizisztán, Thaiföld vagy Tajvan. Egzotikusnak értékeli, gondolja őket európai és amerikai dominanciához szokott gondolkodásunk. Eközben filmjeikből sokkal inkább az sugárzik, hogy sok kis tigris meresztgeti a körmét, teljesen más és egyedi filmes nyelveket hozva a felszínre. És a sajátos filmkultúrát képviselő szovjet/orosz film is új pompájában csillog.

Az Online Nemzetközi Filmverseny egyébként nem azonos a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál klasszikus nemzetközi és magyar filmversenyével. Bár van néhány film, mely mindkét versenyben bemutatásra kerül, ezeket jelölik a filmek adatlapján! A filmek április 29-ig láthatók, a szavazatokat legkésőbb március 31-ig lehet leadni. Mindenképpen érdemes szavazni, mivel a szavazók között 25 darab belépőjegyet sorsolnak ki a Mediawave 2019 Együttlére, Nemzetközi Film és Zenei Fesztiválra.

A filmeket ezen a felületen lehet megnézni.

Avatar

Sajtóközlemény

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya