Hírek

Itt a Joker előzetes, és NAGYSZERŰ!

Megérkezett az év egyik legvártabb előzetese: íme a lenyűgöző Joaquin Phoenix mint Joker!

Az októberben érkező Jokert hatalmas várakozás övezi. Joaquin Phoenix mint Joker igen erős felállás: Phoenix a mostani idők egyik legjobb színésze, és Joker szerepe egy álom, a megtestesült popkulturális tökéletesség, amiben a színész kiélheti akár harsány és extravagáns, akár visszafogott és sérült játékát –írtuk korábban a mai napon, amikor napvilágot látott, hogy a kritikusok rajonganak a film zárt vetítésen bemutatott előzeteséért.

Most megérkezett az előzetes a nagyközönség számára is! És csakugyan lenyűgöző.

Az ősszel érkező Joker film első trailerét a Las Vegas-i CinemaCon kiállításon vetítették le először. A fogadtatása elragadtatott volt. A jelenlévő kritikusok a Taxisofőr és a Rekviem egy álomért filmeket idézték hasonlítási alapként. „Sötét, érzelmes és valahogy bizarr” – írta egyikük; „kicsavart karakter-tanulmány … Phoenix életre kelti a szerepet és kétségtelenül ismét inspirált és őrült teljesítményt látunk majd tőle” – írja egy másik.

A trailer kétségtelenül atmoszférikus. Gothamnek és a karakter átváltozásának tapintható hangulata van; a sötét város mindenkire ráboruló őrülete akkor is érződik, ha a film világa persze kevésbé gótikus, mint Tim Burton 1990-es Batmanéé és valamivel földhözragadtabb a Nolan-féle nagyszerű trilógiánál is. De az élhetetlen környezet nyomasztó légköre már az előzetesben is erős. És lehetetlen nem együttérezni, amikor Phoenix ezt mondja: „azt hittem, az életem tragédia… de rájöttem, hogy komédia”.

Phoenix színészi alakításának megítéléséhez ez a 144 másodperc nyilván nagyon kevés. De mivel mi (az egész világgal együtt) Phoenix rajongói vagyunk, ezért lépünk egy nem annyira merészet és azt mondjuk:

ha ez a trailer érvényes mintája a filmnek, akkor Joaquin Phoenix élete egyik nagy szerepét játszhatja Jokerként.

Joker karaktere természetesen már többször is feltűnt a vásznon, de eredettörténetét még nem bontották ki teljes sztoriként. Játszotta őt Jack Nicholson és Jared Leto is – és persze ott van Heath Ledger emléke: Ledger alakítása Christopher Nolan A sötét lovagjában filmtörténeti jelentőségű; sokak szerint a valaha játszott legjobb főgonosz. A 2019-es iterációban, Joaquin Phoenix alakításában Joker egy bukott stand-up színész, akit elcsábít az 1980-as évek Gothamjének alvilága. „Karaktertanulmány egy mentálisan sérült emberről” – idéztük korábban a produkció egyik színészét.

Joker film 2019 októberében érkezik.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com