Hírek

Itt a Joker előzetes, és NAGYSZERŰ!

Megérkezett az év egyik legvártabb előzetese: íme a lenyűgöző Joaquin Phoenix mint Joker!

Az októberben érkező Jokert hatalmas várakozás övezi. Joaquin Phoenix mint Joker igen erős felállás: Phoenix a mostani idők egyik legjobb színésze, és Joker szerepe egy álom, a megtestesült popkulturális tökéletesség, amiben a színész kiélheti akár harsány és extravagáns, akár visszafogott és sérült játékát –írtuk korábban a mai napon, amikor napvilágot látott, hogy a kritikusok rajonganak a film zárt vetítésen bemutatott előzeteséért.

Most megérkezett az előzetes a nagyközönség számára is! És csakugyan lenyűgöző.

Az ősszel érkező Joker film első trailerét a Las Vegas-i CinemaCon kiállításon vetítették le először. A fogadtatása elragadtatott volt. A jelenlévő kritikusok a Taxisofőr és a Rekviem egy álomért filmeket idézték hasonlítási alapként. „Sötét, érzelmes és valahogy bizarr” – írta egyikük; „kicsavart karakter-tanulmány … Phoenix életre kelti a szerepet és kétségtelenül ismét inspirált és őrült teljesítményt látunk majd tőle” – írja egy másik.

A trailer kétségtelenül atmoszférikus. Gothamnek és a karakter átváltozásának tapintható hangulata van; a sötét város mindenkire ráboruló őrülete akkor is érződik, ha a film világa persze kevésbé gótikus, mint Tim Burton 1990-es Batmanéé és valamivel földhözragadtabb a Nolan-féle nagyszerű trilógiánál is. De az élhetetlen környezet nyomasztó légköre már az előzetesben is erős. És lehetetlen nem együttérezni, amikor Phoenix ezt mondja: „azt hittem, az életem tragédia… de rájöttem, hogy komédia”.

Phoenix színészi alakításának megítéléséhez ez a 144 másodperc nyilván nagyon kevés. De mivel mi (az egész világgal együtt) Phoenix rajongói vagyunk, ezért lépünk egy nem annyira merészet és azt mondjuk:

ha ez a trailer érvényes mintája a filmnek, akkor Joaquin Phoenix élete egyik nagy szerepét játszhatja Jokerként.

Joker karaktere természetesen már többször is feltűnt a vásznon, de eredettörténetét még nem bontották ki teljes sztoriként. Játszotta őt Jack Nicholson és Jared Leto is – és persze ott van Heath Ledger emléke: Ledger alakítása Christopher Nolan A sötét lovagjában filmtörténeti jelentőségű; sokak szerint a valaha játszott legjobb főgonosz. A 2019-es iterációban, Joaquin Phoenix alakításában Joker egy bukott stand-up színész, akit elcsábít az 1980-as évek Gothamjének alvilága. „Karaktertanulmány egy mentálisan sérült emberről” – idéztük korábban a produkció egyik színészét.

Joker film 2019 októberében érkezik.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya