Hírek

Itt az első három Titanic versenyfilm!

8-ball 1A 2005-óta versenyfesztiválként is működő Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában 2013. április 5-13. között tíz film vetekszik majd egymással. A szervezők ma hozták nyilvánosságra, hogy Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek című alkotása, a finn Aku Louhimies Fekete golyó című filmje, valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja bekerült a versenybe.

A 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába beválogatott tíz film közül ma nyilvánosságra hozott három cím alapján sokszínű és erős versenyre számíthatunk a jubileumi rendezvényen. A Találmány (Primer) című sci-fijéért 2004-ben a Sundance Filmfesztivál zsűrijének nagydíját elnyert független filmes amerikai rendező, Shane Carruth Feltörő színek (Upstream Color) című alkotása az egyik versenyző. Ebben a szürreális romantikus thrillerben egy Kris nevű nőt tolvajok rabolnak el, és egy parazitát helyeznek el a bőre alatt, amely a hipnotikus transz állapotába képes eljuttatni. Amikor az emlékeitől megfosztva magához tér, az egész élete összeomlik, majd megismeri Jeffet. Együtt próbálják összerakni szétesett életüket, még akkor is, ha az univerzum minden jel szerint összefogott ellenük. Shane Carruth a rendezés mellett a film forgatókönyvírója, operatőre, zeneszerzője is, sőt, az egyik főszerepet is ő alakítja. A film az idei Sundance Filmfesztiválon mutatkozott be, ahol díjat is nyert.

UpstreamColor_still1_kisebb

Szintén versenybe válogatták a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmjét, melynek női főszereplője, Pike éppen a börtönből szabadul. Nem követhet el több hibát, mivel immár egy csecsemő anyja. De volt szeretője felbukkan, és magával cipeli közös múltjukat – amit a nő szeretne elfelejteni – és a kettejük közti szenvedélyt is. Pike elhatározza, hogy nem tér vissza régi életéhez, bármibe is kerüljön. A film erőteljes társadalomkritikával él s a tetszetős külsőt mutató északi jóléti állam mélyebb rétegeibe ás.

A harmadik, ma nyilvánosságra hozott Titanic verseny-film a Mit tettél, Richard (What Richard Did) című ír mozi, Lenny Abrahamson rendezésében. A főleg fiatal színészek rendkívüli játékában erős film csendesen lesújtó tanulmány egy fiúról, a szépreményű atlétáról, a dél-dublini tinédzserek alfahímjéről, aki egy este mindent lerombol, és a hozzá közel állók életét is tönkreteszi. A magabiztos tinédzserekről szóló összetett, kifinomult dráma az amerikai teen-noirra valamint Vinterberg és Haneke filmjeinek tradíciójára épül.

wrd_kisebb

A Titanic Magyarország egyik legnagyobb filmes eseménye, mely 2005-óta versenyfesztiválként is működik. A fesztivál az elmúlt 20 évhez hasonlóan 2013-ban is átfogó, sokszínű válogatást ad a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén előreláthatólag 60 filmet láthat majd a közönség, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének izgalmas darabjait.

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com