Hírek

Itt az új Schindler listája? – Anthony Hopkins zsidó gyerekek százait menti meg a náciktól

Egy lenyűgöző élet történetét hozza el nekünk Anthony Hopkins és Johnny Flynn a One Life című életrajzi drámában. Nicholas Winton közel 700 javarészt zsidó gyermeket mentett meg a II. világháború alatt.

A II. világháború szörnyűségeire gondolva mindig jó olyan történetekre bukkanni, amik az emberségnek állítanak tanubizonyságot: ilyen Nicholas Winton sztorija is, aki fiatal korában több száz gyermek életét megmentve nyújtott nekik egy biztonságos jövőt. A One Life róla mesél Anthony Hopkins és Johnny Flynn főszereplésével – írja a Deadline.

Winton egy brit humanitárius volt, aki a II. világháború hajnalán 669 főként zsidó származású gyereket mentett ki a nácik által fenyegetett Csehszlovákiából. Megélhetését, jóhírét és persze életét veszélyeztetve harcolt a fiatalokért, akik nagy részére a haláltáborok vártak volna. Ehelyett brit nevelőszülőkhöz kerültek egy új és biztonságos élet reményével a kezükben. A történetük pedig nem ér itt véget: közel 50 évvel a megmentésük után egy megható találkozón köszönték meg az addigra felnőtt és családos emberek Winton szolgálatait.

A rendezői székben Aisling Walsh, a forgatókönyvet pedig Lucinda Coxon és Nick Drake írták Winton több évtizedét feldolgozva. Hopkins és Flynn mindketten a főszereplőt alakítják majd, és vagy az idő lineáris múlásával váltják egymást vagy amolyan visszaemlékezős betétekkel elevenedik fel a fiatal Winton élete, ahogy az idős meséli a történteket.

Az egyre jobban befutó Johnny Flynn – aki nem mellesleg végtelenül tehetséges zenész is – legutóbb az Emma és a Cordelia című filmekben szerepelt, de ő alakítja David Bowie-t a Stardustban, de Andrew Scott oldalán A tehetséges Mr. Ripley sorozatváltozatában is láthatjuk majd őt. Emellett pedig másik négy projekthez leszerződött már.

Nagy szerencsénkre pedig a 82 éves Anthony Hopkins is aktívan színészkedik még: tavaly láthattuk őt A két pápa című Netflix filmben, amelyért Oscar-díjra is jelölték, valamint szerepelt egy érzékeny drámában, a Now Is Everythingben is. Ha pedig minden jól megy év végén végre bemutatják a The Fathert, amelyben Olivia Colman oldalán egy olyan idős embert alakít, aki nem tudja eldönteni, hogy a világ összejátszik-e ellene vagy az elméje zavarodott meg, amikor egyik napról a másikra új ember látogatja meg őt, azt állítva ő a lánya. A továbbiakban pedig egy drámában és egy új thrillerben is láthatjuk majd Hopkinst.

Furcsa pár egy házban – A két pápa

A két színész tehát jócskán elfoglalt, így a One Life bemutatójáról egyelőre nincsenek konkrétumok. A koronavírus miatt alapvetően is képlékenyebb az egész ipar, de azt nézve, hogy a film jogaira már a most futó torontói filmfesztiválon le lehet csapni, reálisan 2021 végére vagy 2022-re várható az alkotás.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés