Hírek

Itt lesznek a 9. Friss Hús a szabadtéri vetítései – csak az idő engedje

Friss-Hús-2021-Ashmina
Ashmina (Dekel Berenson)

A Városháza ad otthont a Friss Hús szabadtéri vetítéseinek, de a filmek mellett más kiegészítő programokra is érdemes lesz ellátogatni!

Aki még a járvány miatt nem szívesen ülne be egy tömött moziterembe filmet nézzni, annak sem kell kihagyni az idei Friss Húst! A 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon szabadtéri vetítések is lesznek május 27. és június 2. között a Városháza udvarán – tájékoztat az MTI.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A budapesti Városháza Parkban a fesztivál ideje alatt az érdeklődők plakátkiállításon kísérhetik nyomon a versenyfilmekhez készült poszterek közül a 10 legtöbb szavazatot kapott alkotást. A szabadtéri helyszínen továbbá minden nap a versenyprogram filmjeit, valamint az utolsó napon a díjnyertes filmeket vetítik.

A kormány aktuális rendeletei szerint a kültéri rendezvények 500 főig szabadon látogathatók, így a Friss Hús szabadtéri vetítéseihez sem lesz szükség a védettségi igazolvány felmutatására.

A Toldi és a Városháza mellett a fesztivál a Távmoziban is elérhető lesz. A magyar kisjátékfilmes versenyprogram blokkjait minden este 9 órakor lehet online megnézni. A vetítésekre a Távmozi oldalán lehet jegyet váltani.

A filmek mellett a szervezők a szakmai beszélgetésről sem feledkeztek meg. Idén a streaming lesz a középpontban, hiszen a 2020-as járványhelyzet komoly változást hozott a streaming piacán. Az HBO Go, a Netflix és a Cinego, valamint a Filmio és a Távmozi is a megváltozott filmnézési szokásokhoz igazodott. A beszélgetés során a platformok hazai nézettségének változásáról is lesz szó.

Oscar-jelölt kisfilmmel érkezik a Friss Hús nemzetközi programja

A fesztivál másik jelentős kiegészítő programja a Green Filmmaking. A program során szakemberek járják körbe a filmezés ökológiai lábnyoma csökkentésének lehetőségeit és az ehhez kapcsolódó szemléletváltást. Idén is lesz pitchfórum, ahol a Lovas Nándor-díjért versenyeznek a kisjátékfilmtervek. Az eseményt ezúttal is Lévai Balázs moderálja.

A Friss Hús idei vendége Csehország. Két rövidfilmes blokk mellett Magyarországon először lesz látható a Winter Flies című cseh film. A vetítés után Olmo Omerzu szlovén származású rendező és Jirí Konecny Arany Medve-díjas producer beszélnek a cseh pályakezdő filmkészítők lehetőségeiről. A Friss Hús nagykövete 2021-ben Péterfy Bori.

Az előadások a fesztivál ideje alatt Friss Hús Facebook-oldalán streamelve is követhetők lesznek. A teljes program a fesztivál weboldalán böngészhető.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.