Hírek

Itt van Hamilton!

Megérkezett a Disney Plusra a várva várt musical, a Hamilton. Mit kell tudni róla?

A napokban végre elérhetővé vált a Disney streaming platformján a népszerű musical, a Hamilton felvett előadása. A 2015-ben debütált zenés színpadi darabnak olyannyira sikerült meghódítania a Broadway közönségét, hogy szinte az első előadástól kezdve alig lehetett rá jegyet kapni. Az azóta is futó musical (amit persze a koronavírus miatt szünetelő Broadwayen jelenleg nem játszhatnak) ezennel a képernyőkre került, a rajongók nagy örömére.

Ritka, hogy egy színpadi musical túllépjen a Broadway-fanatikusok körén és mainstream ismertségre tegyen szert. Ez történt a Hamiltonnal: a legkevésbé ismert alapítóatyáról, Alexander Hamiltonról szóló darab már-már popkulturális jelenséggé nőtte ki magát. A musical igazából egy ember szerelem-projektje: Lin-Manuel Miranda nemcsak a főszerepet játssza, de ő írta a forgatókönyvet és a dalszövegeket és emellett ő szerezte a zenét is. Miranda most épp Tick, tick… Boom! címmel rendez filmet a Netflixnek, illetve másik darabjának, az In the Heightsnak filmes adaptációja érkezik majd a mozikba.

A Hamilton nagy sikere a darab esszenciájának köszönhető, ami lényegében egy modern csavar a poros történelemleckén. A szinte csak színesbőrű előadókból álló szereplőgárda és a fülbemászó rap és pop számokból álló zenék sokak tetszését elnyerték. A kritikusok is imádták, a 2016-os Tony-gálán rekordmennyiségű jelölést gyűjtött be, szám szerint 16-ot. Ebből 11-et meg is nyert, köztük a Legjobb Musicalnek járó díjat.

A Disney Pluson látható Hamilton-felvétel 2016-ban készült az egyik előadásról, amit még az eredeti szereplőgárda adott elő. A Thomas Kail által rendezett film pedig szintén rekordot döntve, 75 millió dollárért kelt el, amit a Disney boldogan perkált ki a közvetítés jogaiért. Az eredetileg későbbre tervezett debütálását a koronavírus okozta helyzet miatt előbbre hozták, s így július elejétől látható a platformon. Magyarországon egyelőre nem elérhető a Disney Plus (legjobb esetben is csak 2020 végén érkezik), így várnunk kell egy picit.

 

Takács Janka

Janka a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán végzett, marketinges szakemberként dolgozik. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com