Hírek

Izgalmas fesztivál filmekkel érkezik a 10. Mozinet Filmnapok

A lehengerlő coming-of-age film, Az amíg tart a nyár (Babyteeth) is műsoron lesz

Tizedik alkalommal rendezik meg országszerte a Mozinet Filmnapokat. A rangos fesztiválokat megjárt alkotások merítését október 22. és 25. között láthatja majd a közönség.

Noha a filmipar még távol áll attól, hogy teljesen összeszedje magát, azért jó hírekkel is tudunk szolgálni: az őszi fesztiválokat ilyen-olyan formában már megtartják (mi is bőszen nézzük a torontói felhozatalt), kiemelkedően sok magyar film érkezik még idén a mozikba, most pedig a 10. Mozinet Filmnapok programja is összeállt.

Ezeket a magyar filmeket láthatjuk még idén a moziban

A Budapest mellett másik 14 hazai várost megmozgató eseményen kivételes alkotások sorát vetítik majd, javarészt olyanokat, amelyek korábban bejárták a legjelentősebb filmfesztiválokat. Premier előtti filmek érkeznek Sundance-ből, Velencéből, Berlinből és Cannes-ból is.

Wendy

A négy Oscar-díjra jelölt A messzi dél vadjai rendezője, Benh Zeitlin Pán Péter történetét meséli újra az idősebb korosztálynak címezve az alkotást. A képzelet és valóság határán egyensúlyozó alkotás figyelemre érdemes fiatal színészekkel dolgozza át az ismert sztorit egy már-már hipnotikus utazásba csomagolva.

DAU. Natasha

Az idei Berlinale Ezüst Medve-díjas alkotása is elénk kerül. A DAU önmagában egy hihetetlenül ambíciózus orosz film-installáció volt, amely során 400 színész két éven át a nap 24 órájában szerepben maradt. A 700 órányi filmanyagot párhuzamosan vetítették le aztán egy zárt térben. Ezen egyike az Ilya Khrzhanovskiy és Jekaterina Oertel rendezte mű, amelyben a főszereplő Natasha egy szovjet kutatóközpontban dolgozik, és akinek az élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, amikor szembekerül az állammal.

Gunda

A Joaquin Phoenix produceri munkájával készült dokumentumfilm állatjogi kiáltványként is szépen működik. Gunda egyike a földünkön élő egymilliárd sertésnek, akit csak szaporítás és élelmiszer miatt tartunk. Viktor Kosakovskiy fekete-fehér filmjét két díjra is jelölték Berlinben.

Amíg tart a nyár

Egy különlegesen szép és elgondolkodtató coming-of-age történet lett Shannon Murphy rendezői bemutatkozása, amelyet mi még a nyár elején láttunk és szerettünk meg. Az eredeti címen Babyteeth üde színfoltként csöppent be az elmúlt évtizedek tinidrámáinak sorába. Egy haldokló lány és egy drogfüggő fiú kapcsolatát ülteti a középpontba az ausztrál film, igen csak érzékenyen.

Sweat

Cannes egyik legnagyobb visszhangot kiváltó filmje egy őszinte és nyers lenyomata a közösségi média uralta modern világnak. Az alkotás egy influenszer mindennapjait követi nyomon, aki a külvilág felé egy tökéletes, pörgős és fitt életképet mutat, a valóságban azonban magánnyal és szeretethiánnyal küzd.

Továbbá a programban találjuk Agnieszka Holland Sarlatán című életrajzi drámáját is, amelyben Jan Mikolášek gyógynövényszakértő munkásságát és a rendszer elleni harcát követhetjük nyomon. Itt lesz még A beszéd című francia vígjáték is, illetve a Berlin Alexanderplatz, amelyet Burhan Qurbani rendezett egy 29-es regény alapján. A modernizált történet egy papírok nélküli bevándorlót követ.

A Mozinet Filmnapok a Puskin moziban és további 14 városban futnak majd október 22-25. között.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com