Hírek

Izgalmas programok a BIC70 Filmfesztivál és Diákkonferencián

bic70 Lengyel, cseh és román nagyjátékfilmek, beszélgetések és diákfilmek vetítése is várja a fiatalokat a BIC70 Filmfesztivál és Diákkonferencián, amelyet október 14-én rendeznek meg Budapesten a Puskin moziban.

A Nemzeti Emlékezet Bizottság Hivatala és a Budapest Film Zrt. szervezésében létrejövő nemzetközi filmfesztiválra a vasfüggöny mögötti hétköznapokkal ismerkedhetnek meg a 4 és 18 év közötti fiatalok.

Az eseményen egész nap korabeli filmhíradókat vetítenek, a diákfilmek után három nagyjátékfilmet tekinthetnek meg a résztvevők, majd külföldi előadók részvételével pódiumbeszélgetéseket tartanak, de lesz kamarakiállítás és koncert is.

A legjobb alkotásoknak járó díjakat Latorcai Csaba kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár és Buglya Sándor, a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozatának vezetője nyújtja át.

A program első blokkjában a diákfilmek szerepelnek. A második blokkban a Mesék az aranykorból című román filmet tűzik műsorra. A 2009-ben készült alkotás azokat a furfangos túlélési technikákat mutatja be, amelyeket nap mint nap alkalmazni kellett a váratlan és kellemetlen helyzetekben a logikától mentes kommunista rezsimben.

A vetítés után a filmről Cristina Damboeanu és Valentina Pricopie a Román Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Intézetének munkatársai beszélgetnek.

Andrzej Wajda lengyel rendező Vasember című filmje 1980-ban játszódik, egy valóságon alapuló, de kitalált történetet mesél el sok eredeti híradófelvétellel. A vetítés után Malgorzata Jakubowska és Kamila Zyto a Lodzi Egyetem Filmtudományi Tanszékének munkatársai tartanak beszélgetést.

Milos Forman Tűz van, babám! című 1967-es klasszikus vígjátéka után a filmről Kamila Dohnalová és Hana Silarová a Prágai Film-és Televízió Művészeti Akadémiáról beszélget.

A programsorozat zárásaként a Vodku Gyermekei zenekar Cseh Tamás dalokat játszik.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com