Hírek

Az Izlandi amazon nyerte az Európai Parlament Lux filmdíját

Benedikt Erlingsson filmje, az Izlandi amazon (Woman at War) nyerte az Európai Parlament 12. Lux filmdíját – jelentette be Antonio Tajani, az EP elnöke Strasbourgban szerdán.

Az elnök elmondta, hogy az izlandi rendező energikus és életigenlő filmet készített egy zenetanárnő és környezetvédelmi aktivista kettős életéről. Az izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült film egy határozott asszonyt mutat be, akinek az a szándéka, hogy minden nehézség ellenére, egyedüli nőként megváltoztassa környezetét. Az egyik legalapvetőbb európai feladatról beszél, amely szerint sürgősen fel kell lépni a Föld és a természet védelme érdekében – közölte az EP elnöke.

Izlandi amazon (Woman at War, r.:Benedikt Erlingsson)

„Az, hogy hogyan élünk, sok esetben választás kérdése. Fel kell lépnünk a környezet védelmében, mert a fellépés azt jelenti, hogy szolidárisak vagyunk azokkal az emberekkel, akiknek a klímaváltozás súlyos következményeit el kell viselniük” – húzta alá Tajani.

Benedikt Erlingsson fanyar humorú komédiája Cannes-ban debütált.

Főhőse egy ötvenes éveiben járó kórusvezető nő, aki elszántan szabotálja a helyi alumíniumgyár környezetkárosító működését, hogy megóvja az érintetlen izlandi tájat. Amikor egy nap híreket kap az örökbefogadási hivataltól, választania kell egyéni boldogsága és közjónak vélt céljai között. A filmet október 4-én mutatták be Magyarországon, a Cirko Film Kft. forgalmazásában.

A LUX filmdíj idei döntősei között volt a szerb Mila Turajlic A másik oldal című, szerb-francia-katari koprodukcióban készült dokumentumfilmje, amely egy család történetén keresztül mutatja be az ország demokráciáért folytatott küzdelmét, valamint Wolfgang Fischer osztrák rendező Styx: Hamis szelek című filmje, amely a menekültválságot dolgozza fel egy vitorlázónő morális vívódásán keresztül. Ez utóbbi alkotás a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol három elismerést is nyert, köztük az Ökumenikus Zsűri Díját.

styx
Styx: Hamis szelek

„A három döntős Európa szempontjából három kulcsfontosságú témával foglalkozik: a szélsőséges nacionalizmus veszélyeivel, a környezet védelmének sürgősségével és a migrációs válságra adandó koherens és tartós válasszal. A témájukban és műfajukban eltérő alkotások egy fontos jellemzőben megegyeznek: mindhárom erős nők történetét meséli el, akik eltökéltek a dolgok megszokott menetének megváltoztatása mellett” – tette hozzá az EP elnöke.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..