Hírek

Izlandi film nyerte a fődíjat a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztiválon

life_in_a_fishbowlA Life In a Fishbowl című, Baldvin Zophoníasson rendezte izlandi alkotás nyerte a Febiofest prágai nemzetközi filmfesztivál Új Európa versenyprogramjának nagydíját.


Hirdetés

Az ötezer eurós pénzjutalommal járó nagydíjat Zophoníasson a fesztivált záró csütörtök esti gálán vette át. Az izlandi rendező finn, svéd és cseh koprodukcióban készítette filmjét.

A záró rendezvényen Kristián-díjat vett át John Madden Oscar-díjas brit rendező és producer a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért. A kilencnapos filmszemle alatt Kristián-díjat kapott még Alan Rickman brit színész és rendező, valamint Kim Novak, az amerikai filmművészet legendás alakja.

A fesztiválon 56 ország 159 filmjét, köztük a tavalyi nagy nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait láthatta a közönség. Szerepelt a programban Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című alkotása, a Hajdu Szabolcs rendezte Délibáb és Tolnai Szabolcs vajdasági rendező Az erdő című, magyar-szerb koprodukcióban készült alkotása is.

A Febiofest, amelyet Fero Fenic Prágában élő szlovák filmrendező hívott életre a kilencvenes évek elején, az egyik legnagyobb és legnépszerűbb kulturális rendezvénnyé nőtte ki magát Csehországban, és komoly nemzetközi rangot vívott ki.

A prágai szemle után a kiválasztott filmeket Csehország 14 városában is levetítik, majd az egész rendezvény átköltözik Szlovákiába, ahol szintén egy héten át lesznek megtekinthetők az alkotások.

 

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!