Hírek

Izraeli Filmhét 2016: az elmúlt 20 év sikerfilmjeiből is válogat a 20. fesztivál

az_izraeli_titkosszolgalat_titkaiA 20. Izraeli Filmhéten az idei premierek mellett az elmúlt 20 év legnépszerűbb filmjeiből láthat válogatást a közönség december 1. és 7. között a Puskin Moziban, a Mazel Tov étteremben és a Francia Intézetben.

A bemutatott filmek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a történetírás lencséjén keresztül láthasson bele a néző az izraeli társadalom változásaiba és a mindennapokat is egyre jobban átszövő erőszak természetébe – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

A sorozat egy ingyenes, rendkívüli vetítéssel indul november 16-án: Az izraeli titkosszolgálat titkai című, Oscar-díjra is jelölt dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők. Az alkotók a 2012-es filmben bemutatják a titkosszolgálat hat korábbi vezetőjének történetét, élet és halál dilemmáját, valamint az iszlamista terrorizmussal folytatott harcot.

Az izraeli újhullámot képviselő Meni Jais Apánk című filmje a társadalmak egyre erőszakosabbá válásáról szól, Aszaf Polonszki Egy hét és egy nap című alkotása pedig ennek a következményeit tárja a nézők elé. Izrael különleges világa és a valóság egy színesebb aspektusa inkább az olyan vígjátékokban mutatkozik meg, mint a Csakis New Yorkban, A világ végén balra, A méret a lényeg vagy a Nagymama-hadművelet.

Az idei Izraeli Filmhét az izraeli modern filmművészet két nagyasszonya, a nemrég elhunyt, nemzetközi hírű rendező és színésznő, Ronit Elkabec, valamint a díszvendég Jevgenyija Dogyina előtt is tisztelegni kíván. Elkabecet a Válólevél és a Késői házasság című filmekben, Dogyinát pedig öt alkotásban is láthatja a közönség.

A Puskin Mozi mellett két új helyszín is bekapcsolódik az idei sorozatba, így a Dancing Arabs és az Apánk a Mazel Tov étteremben tekinthető meg december 4-én, a Válólevél című filmet pedig a Francia Intézetben vetítik december 5-én.

A filmek többségét héberül, magyar felirattal láthatják a nézők.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com