Hírek

Oscar 2018: Utálja az izraeli miniszter az Oscar-nevezett filmet, pedig nem is látta

A kulturális miniszter szerint a Foxtrott az izraeli hadsereget támadja, ezért harcot hirdetett a film ellen.

Miri Regev kulturális miniszter harcot hirdetett a Foxtrott ellen, mert az szerinte ellenséges az izraeli hadsereggel.

Pedig a Foxtrott az izraeli filmakadémia legrangosabb elismerését, az Ofír-díjat is elnyerte, és Izraelben hagyományosan az Ofír-díjas alkotást nevezik Oscar-díjra az idegen nyelvű filmek kategóriájában. Smuel Maóz filmje tarolt az izraeli filmakadémia éves díjátadóján: 11-ből hét díjat nyert el, közte a fődíjat is.

A zsűri egyértelműen ezt a filmet tekintette az év legkiemelkedőbb alkotásának.

A két generáció háborús veszteségeit és traumáit, egy ciszjordániai megszállás okozta személyes tragédiát bemutató művet azonban Miri Regev már akkor támadni kezdte, amikor előző héten a Velencei Filmfesztivál második legjelentősebb elismerésével, az Ezüst Oroszlánnal tüntették ki.

Regev szerint a film Izrael és az izraeli hadsereg ellen szól, miközben saját bevallása szerint nem is nézte meg az alkotást. Regev tavaly botrányt okozott a filmakadémia éves díjátadóján, amikor kivonult egy palesztin költő alkotásának előadásakor és ezért idén a szervezők nem hívták meg az eseményre.

„A győztes film csak az azt kiválasztókat képviseli és nem Izrael társadalmát. Csakis sajnálatomat fejezhetem ki az izraeli katonák és családtagjaik felé, akik nem ezt érdemlik” – jelentette ki Facebook oldalán Regev a nélküle megtartott díjátadó után. A miniszter az izraeli értelmiséggel és a művésztársadalommal egyébként is nagyon ellentmondásos viszonyban áll.

„Minden társadalomnak a jobbá válás, a fejlődés felé kell tartania. A fejlődés alapfeltétele az önkritikára való képesség. Ha azt a helyet bírálom, ahol élek, akkor azt aggodalomból teszem, mert védeni akarom, mert szeretem” – válaszolt a rendező az őt árulónak minősítő vádaskodásra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com