Hírek

J.J. Abrams ezeket a sorozatokat találta izgalmasnak mostanában

J.J. Abrams egy forgatókönyvírással kapcsolatos program során beszélt arról, hogy mi az, amit jelenleg a történetmesélés világában érdekesnek tart.

A koronavírus-járvány okozta korlátozások ideje alatt az online programokra fordított idő nagyságrendekkel nőtt meg. J.J. Abrams például néhány napja a The ScreenCraft virtuális forgatókönyvíró programjában bukkant fel, aminek nézői többek között megtudták, hogy milyen sorozatokat tekint aktuálisan izgalmas példának a Star Wars: Skywalker korának író-rendezője.

 „Ez a televíziózás aranykora, így hívják, habár nem tudom többé, mit jelent igazából az, hogy televízió.”

A rendező hivatkozási pontként hozta fel a program során az Atlanta című Emmy-vel díjazott vígjátéksorozatot, ami véleménye szerint látványosan vállal kockázatot a nézőpont, a műfaj, a struktúra és karakter terén is.

 „Imádom azokat a dolgokat, amik azt az érzést váltják ki belőlem: ez olyan csodálatosan különleges.”

A másik sorozat, aminek a címe elhangzott a program során a Phoebe Waller-Bridge nevével fémjelzett Fleabag, amit az úgynevezett negyedik fal kapcsán talál Abrams különösen érdekesnek. Utalva a főszereplő nézőkhöz intézett monológjaira. (A negyedik fal kifejezést – ami ma már a filmművészetben, az irodalomban és a videojátékok világában is felbukkan – a színpaddal kapcsolatban használták először. A színészek jellemzően 3 fal és egy láthatatlan – közöttük és a közönség között húzódó – 4. között játszanak. )

…azt gondolom az emberek pozitívan reagálnak az eredeti történetmesélésre.

Lezáró akkordként Hollywood és a streaming platformokok világának témába vágó kérdéseit is érintette Abrams, aki bízik benne, hogy az írók jól tudnak majd élni a streaming platformok kínálta lehetőségekkel.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. [email protected]

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A sorozatok lényege, hogy nincs meghatározott végük… Ezzel vitatkoznánk!

A 2010-es évektől folyamatosan nő a televíziós és streaming sorozatok száma, köztük pedig az előre meghatározott véggel rendelkező egyévados szériák, vagyis a minisorozatok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Nem tudod mi a különbség antológia-, mini- és limitált széria között? Akkor ez a te videód!

A VLOGtekercs stábja ebben a hónapban a minisorozatok formai jegyeit és történelmét járja körbe. Számos ismert és kevésbé ismert sorozatpéldával azokra a kérdésekre kerestük a választ, hogy miért éri meg a nézőnek minisorozatot nézni és milyen előnyei származhatnak az alkotónak a minisorozat formátumból.

Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor

Vágó: Énekes Gábor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya