Hírek

Jack Nicolson Ragyogásból ismert fejszéje új gazdára lelt

Ragyogás (1980, Stanley Kubrick)
A filmváltozat (1980, Stanley Kubrick)

Jack Nicholson Ragyogásban használt hírhedt fejszéjére egy gyűjtő csapott le az eredetileg becsült ár négyszereséért a Brit Filmintézet Imax waterloói épületében rendezett aukción.

Gyakran milliókat ér egy-egy ikonikus filmes relikvia a gyűjtők számára, amelyek eladását rendszerint külön erre szakosodott aukciós házak bonyolítják.

A legutóbbi nagyobb volumenű árverésen, amelyet most hétfőn és kedden tartottak, mintegy 900 kikiáltási tárgy szerepelt, köztük például Russell Crowe Gladiátorban viselt kardja, Samuel L. Jackson fénykardja és egy rohamosztagos sisak az 1977-es Csillagok háborújából.

Új gazdára lelt a Ragyogásban szereplő, közel egy méter hosszú tűzoltófejsze is. Az eszköznek fa nyele és vagy harminc centiméteres éle van, és az árverés szervezőinek véleménye szerint kiváló állapotban maradt meg, bár a forgatás során, amikor Nicholson egy ajtót tört be vele, néhány karcolás azért esett rajta. Egy elszánt rajongó végül 64 millió forintnak megfelelő összegért vihette haza.

Minden bizonnyal egy alig használt fejszéért ennyit még nem fizettek ki korábban sehol.

Az idén az 50. évfordulóját ünneplő Gyalog galopp című film szent kézigránátja közel 24 milló forintot jelentett egy gyűjtő számára, ami szintén magasan az előzetesen becsült ár fölött volt.

Az árverést a tavalyihoz hasonló aukció sikere nyomán rendezték meg. Akkor a legnagyobb várakozás Harrison Ford kalapját övezte, amelyet Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben viselt, és ami végül hozzávetőlegesen 148 millió forintért kelt el.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com