Hírek

Jackie Chan, Jao Ming és Mo Jen is a politika felsőbb köreibe tör Kínában

Mo Yan

Jackie-Chan-enters-politicsKülföldön is ismert közéleti személyiségek lesznek az új kínai vezetés tanácsadói között, a listán többek közt Jackie Chan színész, Jao Ming kosárlabdázó és a Nobel-díjas Mo Jen is szerepel.

Az ország első számú politikai tanácsadó szervezetének, a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület (KNPTT) nemzeti bizottságának 2237 nevet tartalmazó listáját a hét végén hozták nyilvánosságra a kelet-ázsiai országban, egy hónappal a parlament márciusban esedékes éves ülésszaka előtt, amelyen befejeződik a novemberben kezdődött, tízévenkénti politikai hatalomátadás. A KNPTT pártküldöttségekből, kormányzati kötődésű szervezetekből, üzletemberekből és független tagokból áll, a kínai törvényhozás tanácsadójaként szolgál, s különböző bizottságokból – gazdasági, népesedési, etnikai, vallási – áll.

A testület újonnan megnevezett tagjai között található az 1980-as években harcművészeti filmjeivel elhíresült és a mai napig aktív hongkongi Jackie Chan. A sztár neve az országos lapokat olvasók számára nem keltett meglepetést, az elmúlt időszakban többször is nyilatkozott politikai témában, Peking-barátságának és nacionalizmusának hangot adva, s komoly vitát gerjesztve a kínai mikroblogokon.

Ugyancsak a politikán kívülről érkezettek közt van Jao Ming, az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Houston Rockets 229 centiméter magas korábbi játékosa. Nevének listára kerülése – Chan esetéhez hasonlóan – szintén nem meglepő: Jaót tavaly januárban már a KNPTT sanghaji bizottsága szolgálati irodájának tagjává választották, vagyis az elmúlt évben Sanghaj város politikai tanácsadójaként szolgált.

És nem is Jao Ming a tanácsadó testület egyetlen híres sportolója: Liu Hsziang olimpiai aranyérmes gátfutó szintén a politikában próbálja ki erejét. A 2012-es év Nobel-díjasa, a politikához való közelsége miatt gyakran kritizált Mo Jen is a delegáltak között szerepel.

Az üzleti világ tagjai között található a 8 milliárd dolláros vagyonával az ország harmadik leggazdagabb emberének tartott Robin Li, a „kínai Google”, a Baidu megalapítója. Az üzletember bizonyára ismerősként fogadja majd politikustársai között Jang Jüan-csinget, a Lenovo csoport vezérigazgatóját vagy Li Su-fut, az autógyártó Geely Holding Group alapítóját.

A KNPTT-t Sanghaj korábbi párttitkára, az ország legfelsőbb vezetésében is helyet kapó Jü Cseng-sen fogja elnökölni, a delegáltak közt van Csou Hsziao-csuan, a központi bank vezére és Csen Tö-ming kereskedelmi miniszter is, annak jelzéseként, hogy posztjukon váltás várható.

Címkék
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com