Hírek

James Cameron: „Egy új trilógia kezdete a Sötét végzet”

James Cameron azt mondja, a Terminátor: Sötét végzet egy új trilógia első része. Ez az ígéret elhangzott már párszor. Hiszünk még neki? Vagy akarjuk egyáltalán, hogy ezúttal igazat mondjon?

A Terminátor 1984-ben hatalmas durranás volt. A Terminátor 2. – Az ítélet napja hasonló, ha nem még nagyobb. A két filmet rendező James Cameron ezután magára hagyta a halálosztót, de a filmek nélküle is mentek tovább. Három film készült, és három film bukott el. Ebből kettőnél (a Megváltásnál és a Genisysnél) bejelentették, hogy egy új sorozat alapkövét rakták le – mint láttuk, ez végül nem vált valóra. A széria legújabb darabjának, a Sötét végzetnek tegnap jött ki a legutolsó előzetese, és James Cameron (aki újra tevékenyen kivette részét egy Terminátor-film készítéséből), azt mondta a Deadline-nak adott interjújában, hogy ez egy új trilógia kezdete.

Cameron elmondása szerint a Sötét végzet írói egy komoly, három filmen átívelő történetet raktak össze azért, hogy Linda Hamiltont visszahozzák a sorozatba. „Heteket töltöttünk azzal, hogy kitaláljuk, miféle történetet szeretnénk elmesélni, hogy mivel álljunk Linda elé” – mondta a rendező. – „Nekigyürkőztünk, elkezdtük összerakni a sztorit, és amikor úgy éreztük, megvan a megfelelő, láttuk, hogy három filmre elegendő. Van egy nagyobb történet az egész mögött, ami elmesélésre vár.

Ha szerencsések vagyunk, és csinálunk némi pénzt a Sötét végzettel, akkor pontosan tudjuk, hogy a rákövetkező filmekkel merre induljunk.

Cameron jól látja a buktatókat – ha ez a Terminátor is gyengén muzsikál a pénztáraknál, akkor egy újabb reménybeli trilógia áll meg az első résznél. A rendező ötlete, hogy a film univerzumából töröljék el a nem olyan sikeres darabokat, értő fülekre talált a Skydance vezetésénél. A történetet, ami Az ítélet napja után veszi fel a fonalat igen vegyes írói csapat rakta össze. Dolgozott rajta John Friedman (a Terminátor: Sarah Connor krónikái tévésorozat alkotója), David S. Goyer, Justin Rhodes, Billy Ray és persze maga Cameron is.

Tim Miller és Linda Hamilton

A korábbi filmek rendezője azonban nem lépte át a hatásköre határait: megmaradt a forgatókönyv csinosítgatásánál. A Deadpool rendezőjére, Tim Millerre hagyta, hogy levezényelje a Sötét végzet forgatását, amit egyébként egyszer sem látogatott meg személyesen. „Úgy hiszem, ha van egy rendeződ, aki felnőtt ember és tudja, mit kell csinálnia, azt hagyni kell dolgozni” – mondta Cameron a Millerrel közös munkakapcsolatáról. – „Ugyanakkor úgy éreztem, nem a megfelelő szkripttel kezdtünk hozzá a forgatáshoz. Tele voltunk energiával, megvolt a kezdés napja, de a forgatókönyv nem állt úgy, ahogy szeretném. Előfordult, hogy aznap küldtem el neki a szkript végső változatát, amikor felvették az adott jelenetet. Nem tudom, hogy tényleg segítségükre volt-e, de így a helyükön tartottam a karaktereket.”

Ahhoz, hogy a karaktereket és a film eseményeit jól terelgesse, Cameron alaposan szemügyre vette a sorozat elbukott részeit is.

Hátha el tudja kerülni, hogy a Sötét végzet olyan sorsa jusson, amit a címe sugall. A tapasztalatairól így számolt be: „Ami azonnal nyilvánvalóvá vált, az az, hogy vissza kell térnünk az alapokhoz, és kerülni kell a túlbonyolítást. Nem ugrálhatunk össze-vissza az időben. Az első két filmben minden pár nap alatt játszódik le, így tehát lendületes és feszült marad.

Terminátor 3. – A gépek lázadása (2003)

Cameron szerint a sci-fi rendezők mostanság túlságosan sok kompromisszumot kötnek a profitszerzés céljából, és nem merik bevállalni a magas korhatár besorolást. Ő azonban (és sokan mások) olyannak akarta az új Terminátort, amilyenek a régiek is voltak. A forgatás kezdetén sok jelenetet kétféleképp vettek fel (egyszer szabadszájúan, vérgőzösen, máskor ügyelve a csúnya szavak elhagyására), arra készülve, ha a stúdió egyszer csak meggondolná magát a film besorolása kapcsán. Azonban rájöttek, hogy ez időpocséklás, és teljesen átengedték magukat az R-besorolásnak.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..