Hírek

James Cameron: „Egy új trilógia kezdete a Sötét végzet”

James Cameron azt mondja, a Terminátor: Sötét végzet egy új trilógia első része. Ez az ígéret elhangzott már párszor. Hiszünk még neki? Vagy akarjuk egyáltalán, hogy ezúttal igazat mondjon?

A Terminátor 1984-ben hatalmas durranás volt. A Terminátor 2. – Az ítélet napja hasonló, ha nem még nagyobb. A két filmet rendező James Cameron ezután magára hagyta a halálosztót, de a filmek nélküle is mentek tovább. Három film készült, és három film bukott el. Ebből kettőnél (a Megváltásnál és a Genisysnél) bejelentették, hogy egy új sorozat alapkövét rakták le – mint láttuk, ez végül nem vált valóra. A széria legújabb darabjának, a Sötét végzetnek tegnap jött ki a legutolsó előzetese, és James Cameron (aki újra tevékenyen kivette részét egy Terminátor-film készítéséből), azt mondta a Deadline-nak adott interjújában, hogy ez egy új trilógia kezdete.

Cameron elmondása szerint a Sötét végzet írói egy komoly, három filmen átívelő történetet raktak össze azért, hogy Linda Hamiltont visszahozzák a sorozatba. „Heteket töltöttünk azzal, hogy kitaláljuk, miféle történetet szeretnénk elmesélni, hogy mivel álljunk Linda elé” – mondta a rendező. – „Nekigyürkőztünk, elkezdtük összerakni a sztorit, és amikor úgy éreztük, megvan a megfelelő, láttuk, hogy három filmre elegendő. Van egy nagyobb történet az egész mögött, ami elmesélésre vár.

Ha szerencsések vagyunk, és csinálunk némi pénzt a Sötét végzettel, akkor pontosan tudjuk, hogy a rákövetkező filmekkel merre induljunk.

Cameron jól látja a buktatókat – ha ez a Terminátor is gyengén muzsikál a pénztáraknál, akkor egy újabb reménybeli trilógia áll meg az első résznél. A rendező ötlete, hogy a film univerzumából töröljék el a nem olyan sikeres darabokat, értő fülekre talált a Skydance vezetésénél. A történetet, ami Az ítélet napja után veszi fel a fonalat igen vegyes írói csapat rakta össze. Dolgozott rajta John Friedman (a Terminátor: Sarah Connor krónikái tévésorozat alkotója), David S. Goyer, Justin Rhodes, Billy Ray és persze maga Cameron is.

Tim Miller és Linda Hamilton

A korábbi filmek rendezője azonban nem lépte át a hatásköre határait: megmaradt a forgatókönyv csinosítgatásánál. A Deadpool rendezőjére, Tim Millerre hagyta, hogy levezényelje a Sötét végzet forgatását, amit egyébként egyszer sem látogatott meg személyesen. „Úgy hiszem, ha van egy rendeződ, aki felnőtt ember és tudja, mit kell csinálnia, azt hagyni kell dolgozni” – mondta Cameron a Millerrel közös munkakapcsolatáról. – „Ugyanakkor úgy éreztem, nem a megfelelő szkripttel kezdtünk hozzá a forgatáshoz. Tele voltunk energiával, megvolt a kezdés napja, de a forgatókönyv nem állt úgy, ahogy szeretném. Előfordult, hogy aznap küldtem el neki a szkript végső változatát, amikor felvették az adott jelenetet. Nem tudom, hogy tényleg segítségükre volt-e, de így a helyükön tartottam a karaktereket.”

Ahhoz, hogy a karaktereket és a film eseményeit jól terelgesse, Cameron alaposan szemügyre vette a sorozat elbukott részeit is.

Hátha el tudja kerülni, hogy a Sötét végzet olyan sorsa jusson, amit a címe sugall. A tapasztalatairól így számolt be: „Ami azonnal nyilvánvalóvá vált, az az, hogy vissza kell térnünk az alapokhoz, és kerülni kell a túlbonyolítást. Nem ugrálhatunk össze-vissza az időben. Az első két filmben minden pár nap alatt játszódik le, így tehát lendületes és feszült marad.

Terminátor 3. – A gépek lázadása (2003)

Cameron szerint a sci-fi rendezők mostanság túlságosan sok kompromisszumot kötnek a profitszerzés céljából, és nem merik bevállalni a magas korhatár besorolást. Ő azonban (és sokan mások) olyannak akarta az új Terminátort, amilyenek a régiek is voltak. A forgatás kezdetén sok jelenetet kétféleképp vettek fel (egyszer szabadszájúan, vérgőzösen, máskor ügyelve a csúnya szavak elhagyására), arra készülve, ha a stúdió egyszer csak meggondolná magát a film besorolása kapcsán. Azonban rájöttek, hogy ez időpocséklás, és teljesen átengedték magukat az R-besorolásnak.

Avatar

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya