Hírek

James Cameron szerint visszalépés a Wonder Woman

A rendezőmester szerint a Wonder Woman sikere ellenére ugyanaz megy pepitában: Hollywood továbbra is tárgyiasítja a nőket. Ezen kívül is volt még néhány keresetlen szava az álomgyárrról. 

Még mindig ömlik a csapból a Wonder Woman. A nyár legnagyobb sikerére mindenkinek van valami megjegyzése, legutóbb éppen James Cameron, a Titanic és az Avatar rendezője fejtette ki a gondolatait a szuperhősös filmről.

Cameron szerint az egész Wonder Woman-jelenség csak arra jó, hogy Hollywood megveregesse a vállát, lám ők a nőket is ugyanúgy tolják, mint a férfiakat, legyen szó a direktorról (Patty Jenkins jelenleg a világ legsikeresebb rendezőnője, amennyiben ez alatt a legmagasabb bevételt értjük) vagy épp a protagonistáról.

Szerintünk feminista a Wonder Woman – olvasd el a kritikánkat!

Az álomgyárral szemben Cameron egészen mást gondol a nőkről, és van igazság abban, amit a The Guardiannek nyilatkozott. Szerinte az igazi nő sokkal inkább olyan, mint Sarah Connor volt a Terminátorban. Vagyis „erős, gondterhelt, olykor rossz édesanya”, és a közönség jól rezonált rá. „Számomra a Sarah-típusú szereplők pozitív hatása a nyilvánvaló” – mondta a rendező.

Wonder Woman

Patty Jenkins természetesen reagált a bírálatra, Twitter-üzenetében azt írta, hogy tiszteli Cameron munkásságát, de „nyilván nem értheti a jelenséget, hiszen ő nem nő”. Jenkins hozzátette, szerinte ostobaság arról beszélni, milyen a jó női karakter, hiszen a világban mindenféle nő él. Mindezt kiegészítette azzal, hogy érdekes módon arról sosincs szó, milyen lenne a „megfelelő” férfi karakter. Abban mindenképp igaza van, hogy míg nagyjából 20-30 férfi szuperhőst láttunk felemelkedni az elmúlt években, náluk valahogy egyszer sem merült fel, milyen értékeket közvetítenek a nemükről.

Tóth Nándor Tamás

Tóth Nándor Tamás külpolitikai és kulturális újságíró volt. A kettő metszetéből alakult ki filmes specializációja: a politikai témájú és a társadalmi változásokat feldolgozó filmek, valamint a Mediterrán-térség, Németország és Latin-Amerika filmművészete. A Filmtekercs Egyesület pénzügyi vezetője. tothnandor@filmtekercs.hu

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com