Hírek

James Gandolfini utolsó filmjével indult a pozsonyi filmszemle

gandolfiniJames Gandolfini utolsó filmjével, a Nicole Holofcener rendezte Exek és szeretők (Enough said) vetítésével kezdődött meg a 15. pozsonyi nemzetközi filmszemle (IFFBA) szerdán este a Nostalgia moziban.

A november 12-ig zajló pozsonyi fesztivál a legnagyobb látogatottságú szlovákiai filmes rendezvény, amelyet az idén a korábbinál szerényebb anyagi körülmények között és részben új helyszíneken rendeznek meg. A filmes seregszemle kiköltözött a multiplex mozikból, a mustra filmjeit négy városi filmszínházban, a Mladost, a Lumiere, a Nostalgia, valamint a nemrégiben megnyitott Film Europe mozikban vetítik.

A fesztivál életműdíját a főként tévéfilmes szerepeiből ismert Eva Krízikovának ítélte oda a szemle zsűrije. A jövőre nyolcvanadik életévét betöltő pozsonyi színésznő a díjat szombaton veheti át. Eva Kríziková neve felkerül a hollywoodi mintára a pozsonyi korzón létrehozott filmes sétányra is.

A kétszeres cannes-i Arany Pálma-díjas dán rendező, Bille August kapja a szemle másik fontos díját, amelyet a nemzetközi filmiparban elért kiemelkedő tevékenységért ítélnek oda. Bille August legutóbbi filmje, az Éjféli gyors Lisszabonba az IFFBA idei kínálatában is szerepel.

A szerényebb anyagi lehetőségek dacára a szemle kínálata az egy évvel korábbihoz képest nem csökkent lényegesen: 96, többségében európai rendező nevéhez fűződő alkotást vetítenek 11 szekcióban. Ezek között három versenykategória van: a nagyjátékfilmeké, a dokumentumfilmeké és a rövidfilmeké.

A szemle egyetlen magyar filmjét, Hegedűs Georgina 13 és fél perc című alkotását versenyen kívül mutatják be.

 

Starovic Tibor, MTI

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Filmtekercs Filmklub s03

Filmtekercs Filmklub

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya