Hírek

Jancsó 100 – Ünnepi retrospektív fordított időrendben

Szeptember végén lenne 100 esztendős az egyetemes filmtörténet egyik legfontosabb, legizgalmasabb rendezője: Jancsó Miklós. Az évforduló kapcsán havonta egy Jancsó-mozi kerül vetítésre felújított változatban.

A világhírű alkotó nem csak legendás filmjeivel, összetéveszthetetlen filmnyelv-újító formai eszközeivel, különleges történelem-szemléletével volt nagy hatással kortársaira – és az utókorra is, hisz Jancsó életművéről ma is ódákat zeng, számos elsőrangú, ünnepelt külföldi művész, Martin Scorsese-től Alfonso Cuarónon át Jórgosz Lánthimoszig.

Jancsó Miklós filmesként és ironikusan bölcs közéleti személyiségként nagy űrt hagyott maga után.

Születése 100. évfordulója alkalmából ősztől tavaszig tartó, nagyszabású sorozatra hívja a filmrajongókat Kovács Gellért Filmszerész újságíró: a budapesti Művész és Kino Cafe moziban szeptembertől májusig havonta egy Jancsó-mozit kerül levetítésre felújított változatban (néhányat 35 mm-es filmszalagról). A jubileumi mozizást nem mindennapi beszélgetések is kísérik, hisz olyan, Jancsó pályájához, sokszor magánéletéhez is köthető alkotótársak, barátok, családtagok jönnek el vendégnek, akik nagyon szerették a művészt, s sokat is tudnak mesélni róla.

Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten

 

A kilenc filmet fordított időrendben kerül vetítésre – leginkább a jancsói játékosság nevében, de azért is, mert így, „visszafelé haladva” még izgalmasabb felfejteni a rendező kedvenc motívumait, s talán még különlegesebb így lépdelni Jancsó Miklós különbejáratú univerzumában.

A retrospektív 2021-es előadásainak időpontjai az artmozi.hu oldalán tekinthetők meg.

Sajtóközlemény

Keleti Léda

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com