Hírek Magazin

Jancsó Hommage, SzFE és MOME rövidfilmek Wiesbadenben

Fliegauf Bence: Csak a szél

20120109-csak-a-szel13. goEast filmfesztivál – Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél (a képen) című rendezését is műsorra tűzi a Közép- és Kelet Európa filmművészetének szentelt németországi fesztivál. A zsűri elnöke Fliegauf Bence.

Április 10-16. között rendezik meg Wiesbadenben a közép- és kelet-európai filmre fókuszáló goEast filmfesztivált. A Német Filmintézet (DIF) által szervezett fórum „az egyetemes filmművészet mesterének” Jancsó Miklósnak szenteli Hommage programját idén. A retrospektív az immáron 60 évet felölelő Jancsó életmű „(újra)felfedezésére” invitál; műsorra tűzi többek között a legendás Így jöttem (1964) című korai alkotást, a Locarnóban díjazott és világhírt meghozó Szegénylegényeket (1965), továbbá az ezredfordulón készült Kelj fel, komám, ne aludjál című Jancsó-filmet is.

A wiesbadeni fesztivál pályakezdőket bemutató versenyszekciójában (Nachwuchs) a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SzFE) és a MOME hallgatói kaptak meghívást. Az SzFE hallgatói közül Szabó Szonja Turiszt, Kovács Claudia Mélylevegő, valamint Rónai Domokos Furry Fandom című munkájával mutatkozik be a rangos mustrán.

Szabó Szonja Almási Tamás osztályában végzett az SzFE-n. Turiszt című, 15 perces rövidfilmjében egy poros kisváros unalmas vasárnap délutánját rázzák fel nem várt események. A Petrik Andrea és Elek Ferenc főszereplésével készült film forgatókönyvét is jegyző Szabó Szonja a Turiszt előtt Komoly dolgok címmel készített már tv-filmet, 2008-ban pedig a Roadmovie-t.

Kovács Claudia Máthé Tibor operatőr osztályában végzett. A Mélylevegő című, 11 perces kisfilmje amolyan ambient film, amely a felnőtté válás, az idegenség érzésének, szürrealitásba hajló, vizuális központú megfogalmazása. A rendező szándéka szerint filmjében „el kell merülni, fel kell oldódni, és nem a percenként meglepetést okozó drámaiságot kell keresni”.

A Máthé Tibor osztályában idén végző Rónai Domokos 9 perces Furry Fandom című filmjével szerepel a goEast programjában. Forgatókönyvíró-rendezőként készített filmjének középpontjában Tomi áll, aki egy szokatlan klubba indul, hogy megkeresse barátnőjét.

A MOMÉ-t Vácz Péter Nyuszi és őz, Takács Anikó A róka és Vegső Ágota Szörnycsapda című filmje képviseli.

A goEast-en visszatérő vendégek a pályakezdő magyar filmesek. A diákfilmek mezőnyében idén négy díjat osztanak ki: hármat a közönségszavazatok alapján adnak át, egy 1500 eurós díjat pedig a fesztivál zsűrije ítél meg a legjobbnak.

13. Wiesbaden-i Közép- és Kelet-Európai Filmek Fesztiválja különprogramjában tűzi műsorra Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című filmjét. A tavalyi Berlinale Ezüst Medve díjával kitüntetett Fliegauf a zsűrielnöki posztot tölti be a wiesbadeni fesztiválon, ahol Dealer című filmjével 2004-ben elnyerte a Legjobb rendező díját.

Filmunió

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés