Hírek

Jancsó Miklós emléke előtt tisztelegtek a Berlinale magyar kísérőrendezvényén

jancsomiklosElkezdődött szombaton a 64. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) magyar kísérőrendezvénye, a Cinema Total, a filmszakmai programsorozatot megnyitó ünnepségen megemlékeztek Jancsó Miklósról.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

A német fővárosban működő magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB) tartott rendezvényen Can Togay János, a CHB filmesként is ismert igazgatója beszédében kiemelte, hogy a példaképe volt a napokban elhunyt világhírű filmrendező, és példaképe volt egész nemzedékének is. Jancsó Miklós – aki február elején, 93 éves korában hunyt el – nemcsak kiemelkedő és egyedülálló művész volt, hanem „szabad ember” – mondta Can Togay.

A CHB hetedik éve rendezi meg a Cinema Totalt, amelynek célja, hogy minél nagyobb figyelem irányuljon Közép-Európa filmművészetére a Berlinale idején. A törekvés sikeres, a rendezvény egyértelműen donwload free games a régió legfontosabb filmszakmai platformja a fesztivál napjaiban – mutatott rá beszédében Balatoni Monika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Hatos Pál, a külföldi magyar kulturális intézetek tevékenységét össszefogó Balassi Intézet főigazgatója egyebek között kiemelte, hogy intézményeik nem „vitrinben” elhelyezve mutatják be a magyar kultúrát, hanem a kortárs kultúra kérdéseinek megbeszélésére és kapcsolatok építésére alkalmas fórumként működnek.

Ezt mutatja a Cinema Total 7 – Special Encounters (Különleges találkozások) című ötnapos rendezvénysorozat is, amelynek tematikája az eddiginél is szélesebb, így a régió filmművészete és a magyar film fejleményei mellett azt a kérdést is körüljárja, hogy milyen a nők helyzete a filmgyártásban.

Elemzik az új magyar filmtámogatási működését is, többek között Szász János, Fekete Ibolya és Török Ferenc számol majd be tapasztalatairól.

A formálódó filmterveket bemutató programon három magyar projekt mutatkozhat be: Felméri Cecília Spirál, Zomborácz Virág Turista, valamint Szimler Bálint Bad Habit címűfilmterve. A Pitch Stop elnevezésű program előtt tapasztalt filmes szakemberek tartanak workshopot, hogy az alkotók tökéletesíthessék prezentációikat.

A szombati megnyitó zenei kíséretét Péterfy Bori és a Love Band adta, az est házigazdája Hámori Gabriella színésznő volt.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!

Podcast

Hirdetés

Hirdetés