Hírek

Japán dokumentumfilmben szerepel Gyurta Dániel

GyurtaJapán dokumentumfilmben kapott szerepet Gyurta Dániel. Az olimpiai bajnok úszót csütörtökön Hódmezővásárhelyen látogatta meg a Tokióból érkezett stáb, a sportolóval már elkészítették a legfontosabb felvételeket.

A japán állami televízió stábja dokumentumfilmet forgat Gyurta Dániellel – számolt be róla egy helyi médium. A készülő műsor Gyurta egyik legnagyobb riválisáról, a négyszeres olimpiai bajnok Kosuke Kitajimáról szól majd, mivel a sportoló idén jelentette be visszavonulását. A három fős stáb tagjai a hódmezővásárhelyi uszodát követően a Kossuth térre is ellátogattak, hiszen a magyar olimpiai bajnok rendszeresen itt készül fel a nemzetközi versenyekre, így várost is szeretnék bemutatni majd a filmben.

Gyurta Dániel és a 33 éves Kosuke Kitajima között még a 2004-es athéni olimpián kezdődött a rivalizálás, akkor a japán klasszis alig több mint egy másodperccel előzte meg a magyar úszót, és hozta el előle az aranyat 200 mellen. 2011-ben, a sanghaji Világ Bajnokságon azonban már Gyurta volt a gyorsabb, és csak néhány tized másodperccel ugyan, de Kosuke előtt ért célba.

Gyurta és a japán Kitajima között ettől a pillanattól kezdődött el az igazi vetélkedés, ami aztán még jó néhány éven át tartott, és barátsággá alakult. Kitajima azonban idén bejelentette: visszavonul, mert nem sikerült egyetlen számban sem kvalifikációt szereznie a Riói Olimpiára. Ennek kapcsán a japán állami televízió úgy döntött, egy dokumentumfilmet készítenek a világklasszisról, melyben Gyurta Dániel is szerepet kapott.

„Danit nagyon sokan szeretik Japánban, sok a rajongója. Kitajima és Dániel egy kiváló rivális páros volt, sok éven keresztül versenyeztek együtt, az sem titok, hogy Dani nagyon tisztelte Kitajimát, és hogy végül barátok lettek. Így természetes volt, hogy a filmbe a magyar úszóval is forgatunk egy részt.” – fogalmazott Atsushi Hagiwara a készülő film rendezője.

A direktor meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott a részletekről, hiszen, mint mondta, az adásba kerülésig minden információ titkos. Annyit azonban elárult, a hódmezővásárhelyi uszodát követően a Városháza tornyába is felmentek felvételt készíteni, így a dél-alföldi város is szerepel majd a Tokióban bemutatásra kerülő műsorban, amit mindenképpen az olimpia kezdete előtt vetítenek majd.

Rókus Ákos

Rókus Ákos

Rókus Ákos a PTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve magyar szakpáron. 2012 óta a szerkesztőség tagja. Specializációja a zsánerfilm (különösen az akció, a western és a thriller), valamint a műfajelméleti kérdések.

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés