Hírek

Japán filmek ingyen a kanapédról –  Jön a JFF Online Japán Filmfesztivál 

Az engem meghatározó vonalak

Egy év kihagyás után érkezik ismét a Japán Alapítvány JFF Online Japán Filmfesztiválja, melyet 2024. június 5. és július 3. között az ország bármelyik pontjáról figyelemmel kísérhetnek a kortárs japán film szerelmesei.

A programban huszonhárom a legkülönfélébb műfajú film és két minisorozat szerepel, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. Az idei kínálatban igazi kuriózumként szerepel többek között Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című Golden Globe-nyertes, a Velencében a legjobb film kategóriában is jelölt 1955-ös klasszikusa, mely 1928-ban játszódik. Ebben a modern nézeteket képviselő Oisi Hiszako általános iskolai tanárnőt a falu gyanakvással figyeli, de tanítványai megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború. Nyolc évvel később a tanár visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét diákból már csak néhányan élnek.

A programban helyet kapott Josino Kóhei a Japán Filmakadémia Díján idén 10 jelölést begyűjtött és a legjobb új színész díját is megnyerő Csúcsanimék! című izgalmas alkotása is, mely két filmrendező „párbaján” keresztül enged bepillantást az animekészítés kulisszatitkaiba is. 

Tizenkét szempár

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro egy újabb coming-of-age történettel tér vissza. A 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá. 

A fesztivál ideje alatt, 2024. június 5. és június 19. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2024/hungary weboldalon minden nap elérhető mind a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a 2 minisorozat, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal. 

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az Alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát, elősegítve a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, művészeti és kulturális cserekapcsolatok, japanisztikai kutatások és akadémiai csereprogramok. A Budapesti Iroda 1991-ben történt megalapítása óta, több mint 30 éve fáradozik azon, hogy közelebb hozza Japánt Magyarországhoz. Változatos kulturális programok mellett, gazdag könyvtárral, valamint évente megújuló nyelvtanfolyamokkal várja az érdeklődőket.

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com