Hírek

Játékfilmet készítenek a csehek Emil Zátopek futóról

Fotó: Wikipédia

Játékfilmet készítenek Csehországban Emil Zátopek legendás atlétáról, aki a helsinki nyári olimpián 1952-ben 3 aranyérmet szerzett Csehszlovákiának.

„A forgatást áprilisban kezdjük, és egész évben dolgozni fogunk, mert minden évszakot – tavasz, nyár, ősz, tél – meg akarunk örökíteni” – fejtette ki David Ondrícek, a film rendezője. „Megvárjuk a helsinki stadion felújítását. Szeretnénk a lehető legautentikusabban feleleveníteni az olimpia hangulatát” – mutatott rá Ondrícek. Megjegyezte:

cseh mértékkel mérve aránylag drága filmről van szó, de nemzetközi mérce szerint a film így is „nagyon olcsó” lesz.

A film költségvetése mintegy 92 millió korona (1104 millió forint).

A rendező korhű alkotást akar készíteni, ezért az összes szereplő korabeli ruházatban fog szerepelni, és a helyszínek is a lehetőségek szerint mindig az eredetiek lesznek. „Nem volt könnyű a korabeli sportfelszerelések beszerzése, és az akkori helyszíneket is át kell alakítani, mert ma már másképpen néznek ki, mint régen” – jegyezte meg Ondrícek.

Emil Zátopeket Václav Neuzil, feleségét, Dana Zátopkovát pedig Martha Issová fogja alakítani.

David Ondrícek a legendás cseh távfutó, a négyszeres olimpiai bajnok (az elsőt még 1948-ban, Londonban szerezte) élete és sportkarrierje jó ismerőjének számít. Néhány éve sikeres dokumentumfilmet készített Zátopekről, amelyhez nagyon sok korabeli levéltári anyagot és archív filmanyagot áttanulmányozott.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya