Hírek

Javában forog a magyar űrkomédia

lajko_lengyel_balazsFekete komédiát forgat Lajkó – cigány az űrben címmel Lengyel Balázs, akinek első nagyjátékfilmje egy elképzelt történetet mesél el a szovjet űrprogramról.

A forgatókönyv szerint az első élőlény az űrben nem egy Lajka nevű kutya, hanem egy Lajkó nevű magyar permetezőpilóta volt. A film 1957 elején játszódik, amikor a Szovjetunió úgy dönt, hogy baráti országai közül Magyarországnak ad esélyt, hogy kiválassza, kit küld első emberként az űrbe.

Korábban A répa című kisfilmet rendező Lengyel Balázs az MTI-nek elmondta, hogy a szovjet űrkorszak hajnaláról akart magyar vonatkozású filmet forgatni írótársával, Lovas Balázzsal.

Lengyel Balázs azt mondta: a magyar kultúrában és filmtörténetben a szatírának komoly múltja és hagyománya van, a Lajkó is ehhez kíván csatlakozni. A nagy előd, A tanú nyomdokain haladva a 20. század történéseit a második világháborútól kezdve a szocializmus évein vagy a diktatúrák sötét korszakain keresztül groteszk humorral mutatja be.

„Nehéz alkotóként egy mondatban megfogalmazni egy üzenetet, erre nyilván a filmet szeretném felkínálni a nézők számára. Nekem annyi a vágyam, hogy a film pozitív energiája és humora, pozitív életszemlélete átragadjon a nézőkre, mert azt gondolom, hogy most leginkább erre van szükségünk nekünk, magyaroknak” – mondta a rendező.

lajko_forgatas
A Helga szerepét alakító Anna Bögel német színésznőt löki a vízbe Gulyás Kiss Zoltán kaszkadőr koordinátor a Lajkó – cigány az űrben forgatásán. Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A Filmalap 313,96 millió forintos támogatásával készülő alkotás forgatását július közepén kezdték el, vidéki helyszíneken. A rendező elmondta, hogy már túl vannak a munka felén és jelenleg néhány napot Budapesten, az Államigazgatási Uszodában és annak tornatermében forgatnak, itt készülnek el a bajkonuri űrrepülőteret megjelenítő részek. Ezek után újra vidékre utazik a stáb és többek közt Kiskunlacházán, Csobánkán, Várpalotán, Ócsán és Oroszlányban dolgoznak.

A főhőst Keresztes Tamás alakítja, rajta kívül Gyabronka József és Pálffy Tibor lesznek a film főbb szereplői, de feltűnik mások mellett Papadimitriu Athina, Trokán Anna és Trokán Nóra, Szirtes Ági, Máté Gábor, Rajkai Zoltán, Trill Zsolt, Lukáts Andor is. A Lajkó producere Pusztai Ferenc, aki Pálfi György Szabadesés és jelenleg Kanadában készülő Az Úr hangja, valamint Gigor Attila A nyomozó és a bemutatás előtt álló Kút című filmjét is jegyzi. Operatőre Réder György, látványtervezője Valcz Gábor. A bemutatót 2017 őszére tervezik.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés