Hírek

Javában forog Fliegauf Bence új filmje, a Liliom ösvény

Bence FliegaufA Duna holtágán és a budai hegyekben is forog Fliegauf Bence új filmje, a Liliom ösvény, amelyben anya és kisfia szembesül élet és halál kérdéseivel egy mesékkel teleszőtt belső utazás során.

A film felvételei július végén kezdődtek, és előre láthatólag szeptemberig tartanak – mondta el a Csak a szél és a Dealer című díjnyertes alkotások rendezője a hétvégén az MTI-nek. A szinopszis szerint amikor a film főszereplőjének, Rebekának az anyja meghal, Rebeka felkutatja rég nem látott apját, és visszatér gyerekkora színhelyére. Kisfiát, Danit pedig meséin keresztül avatja be a múlt sötét emlékeibe.

„Dani világképe – korának megfelelően – mágikus: a halál-születés, képzelet-valóság kérdései foglalkoztatják. Rebeka szimbiotikus kapcsolatban van Danival, így hát nincs más választása, minthogy ő is szembenézzen ezekkel a kérdésekkel. Amikor ők ketten rálépnek a Liliom ösvényre, akkor még nem tudják, hogy mi vár rájuk. Egy titokzatos, nagyvárosi beavatás-történetbe csöppennek” – fogalmazott a forgatás előtt Fliegauf Bence, aki ezúttal is maga írta filmje forgatókönyvét.

A filmbeli kisfiút Sótonyi Bálint alakítja. A megfelelő szereplő után iskolákban kutattak, végül azért őt választották ki Lovasi Zoltán operatőrrel, mert „Bálintból a természetes gyermeki bájon túl valami zavarba ejtő mélység is árad” – magyarázta a rendező. Az anyát Stefanovics Angéla játssza, a Pintér Béla társulat tagja, akinek Fliegauf „régóta csendes tisztelője”.

fliegauf_bence_benedek

A filmben anya és fia belemerülnek a csodákkal és titkokkal teli hétköznapokba. „Amikor egy gyerek szembetalálkozik az elmúlással, akkor nekünk meg kell szelídítenünk halált, úgy, hogy a gyerek megértse mit jelent az. Nem félhetünk, mert ha félünk, akkor a gyerek még jobban fog félni. Ilyenkor nincs más választás: bármennyire nehezünkre esik is, felnőtté kell válnunk. Ez sokszor nem könnyű” – fejtette ki a rendező.

A Liliom ösvényt többek között a budai hegységben, Csillebércen forgatják, ehhez a helyhez ugyanis különösen kötődik a rendező. „Az itteni utcák inkább ösvények, ráadásul szűkek, mint egy sikátor, azzal a különbséggel, hogy nem falak határolják, hanem egy fenséges erdő” – festette le Fliegauf.

A film zenei világával kapcsolatban arról beszélt, hogy néhány korábbi munkájához hasonlóan a zörejek, az atmoszféra és a zene között nem lesz nagy különbség végül. „Kellő tisztelettel próbálok majd bánni környezetünk hangjaival, a víz , a szél, az éjszaka csendje, az aluljárók lüktetése, az állatok titokzatos hangjai zenei módon fognak megjelenni a filmhangban, a hangszerek pedig atmoszférikusan, zörejszerűen szólalnak majd meg – mesélte.

A Hímpor Film Kft. gyártásában készülő Liliom ösvény producere Mesterházy Ernő. A film előreláthatólag 2015 tavaszán kerül a hazai mozikba.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés