Hírek

A jazzlegenda filmjét egy alkalommal Budapesten is levetítik

Budapesten is levetítik az idén ötven éve elhunyt világhírű amerikai dzsessz-szaxofonosról, John Coltrane-ről készült dokumentumfilmet. A Chasing Trane: The John Coltrane Documentary című alkotás egyetlen este, szeptember 22-én látható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A legendás zenészről John Scheinfeld készített dokumentumfilmet, amelyet tavaly mutattak be a torontói filmfesztiválon. Az alkotás régi koncertanyagok, családi felvételek, barátok, tisztelők emlékei és Coltrane személyes vallomásai alapján készült – szerepel a szervezők által az MTI-hez hétfőn eljuttatott ajánlóban.

A fiatalon, mindössze negyvenévesen elhunyt szaxofonos halálát követően csaknem fél évszázadot kellett várni arra, hogy egy részletes, korábban nem látott felvételeket bemutató és a művész szellemi hagyatékát őrző család beleegyezésével forgatott film kerüljön a mozikba.

John Coltrane-t a dzsessz iránt kevésbé elkötelezettek is a 20. század egyik legnagyobb zenei zsenijeként tartják számon.

A démonaival küzdő, majd függéseitől megszabadulva a spirituális utat választó művész 1957-es első szólóalbumát követően a haláláig tartó tíz évben briliáns lemezek tucatjait készítette. Köztük volt az 1964-es A Love Supreme, amely nemcsak a világ egyik legnagyobb példányszámban eladott, de egyik legismertebb dzsessszlemeze is.

A rendező John Scheinfeld az életrajzi alkotások specialistájának számít, ő rendezte mások mellett az Egyesült Államok kontra John Lennon, a Who Is Harry Nilsson és a Dick Cavett’s Watergate című mozit is. A Chasing Trane rögtön 1957-ben kezdődik, amikor Coltrane-t súlyos heroinfüggősége miatt Miles Davis kirúgta kvintettjéből. A szaxofonos szülőföldjére utazott megtisztulni, majd New Yorkba visszatérve megkezdte szenvedélyes és elhivatott utazását, amely során örökre felforgatta a dzsessz világát.

A közönség előtt korábban ismeretlen koncert- és stúdiófelvételeket, életképeket – utóbbiak közül számos otthoni filmrészlet a forgatás alatt került elő egy kaliforniai garázsból – zenésztársak, kritikusok és hírességek visszaemlékezései és gondolatai egészítik ki. Megszólal a filmben például Bill Clinton, Wynton Marsalis, Sonny Rollins, Carlos Santana, Wayne Shorter és McCoy Tyner,

Coltrane szövegei pedig Denzel Washington narrációjával hallhatók.

A Chasing Trane zenéjét mintegy ötven felvétel alkotja, amely az életmű minden szakaszából válogat. Az élet- és kortörténetbe nyert betekintés, a zenésztársak és kultúrtörténészek magyarázatai segítenek megérteni, miről is szól az Alabama vagy az A Love Supreme.

Magyarországra exkluzív vetítés keretében, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a BUDOKU szervezésében jut el a film. A szeptember 22-én 20 órakor kezdődő vetítést követően a hazai dzsessz színtér legfiatalabb generációjához tartozó, ám a budapesti klubokban jól ismert Best Bad Trip, valamint a hozzá csatlakozó Szelevényi Ákos szaxofonos idézi meg Coltrane szellemét.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com