Hírek

Jeffrey Wright, a kókler író – American Fiction előzetes

american_fiction_jeffrey_wright

A 2023-as Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjat nyert Cord Jefferson feketehumorú szatírája, amiben a Jeffrey Wright alakította író hazugságok hálójába kerül egy paródiaregény megírását követően.

Cord Jefferson (Watchmen, Master of None) rendezői debütálása Percival Everett Erasure című regényének adaptációja, amin Everett mellett Rian Johnson és Ram Bergman is fel van tüntetve executive producerként. A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál People’s Choice Award díja mellett a film kritikusi megítélése is jelentősen pozitív, így nem lenne meglepő, ha nagyobb díjátadókon is viszontlátnánk az amerikai irodalmon élcelődő és a fekete kultúrális kliséket kiforgató szatírát.

Monk (Jeffrey Wright) egy kitörni vágyó író, akinek elege lesz, hogy a nagyközönség csak a végtelenül elhasznált és sztereotíp “fekete” történeteket ünnepli. Egy este dühében álnéven megírja a legsztereotípabb, legelcsépeltebb fekete életrajzi történetet, amit el is küld kiadójának. Viszont pechére a könyv kiadásra kerül és egyből bombasiker lesz, aminek hatására Monknak meg kell küzdenie a szörnnyel amit teremtett, miközben a frissen fabrikált írói álcáját se buktathatja le.

A film rendezője azt nyilatkozta a TIFF közönségének, hogy saját tévés írói karrierje azokat a metasztereotípiákat tükrözi, amelyekkel az American Fiction főszereplője, Monk is kreatívként szembesül. „Az emberek odajöttek hozzám, és azt mondták: „Hé, akarsz írni erről a rabszolgáról? Akarsz írni erről a crack-függőről? Mi a véleményed ezekről a bandatagokról?” – emlékezett vissza Jefferson.

„Azok az emberek, akik a filmeket, könyveket és TV-műsorokat greenligholják, azt mondom, hogy szegényes a képzelőerejük, amikor arról van szó hogyan néz ki a fekete élet.

Valóságos rövidlátás van jelen, ami miatt nem hajlandók máshogy látni minket. A zsidók megkapják a „Schindler listáját” és az „Annie Hallt”, igaz? Ez a zsidó történetek egyfajta spektruma, igaz? Mindet megcsinálhatod. És bármilyen okból is, ha egy „presztízs” fekete filmről van szó, annak mindig polgári jogokról vagy rabszolgaságról, vagy drogdílerekről vagy drogosokról kell szólnia. Egyszerűen erre limitálódunk”

Tracee Ellis Ross és Sterling K. Brown játsszák Wright testvéreit, Issa Rae pedig Wright ősi riválisát formálja meg a kiadói világban. A mellékszerepekben még John Ortiz, Erika Alexander, Leslie Uggams és Adam Brody lesz látható.

Az American Fiction december 22.-én kerül széles körben az amerikai mozikba. Magyar bemutatódátum még nincs.

Sztepanov Márkó

Sztepanov Márkó a METU képalkotás szakán diplomázott 2023-ban, jelenleg televíziós műsorkészítő mesterképzést végez. Javíthatatlan mozifüggő, filmkészítéssel foglalkozik és filmrendezői ambíciókkal is rendelkezik. Mindenevő, de a horror és az akció műfajok a gyengéi és bármikor megvédi Michael Bay renoméját.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!