Hírek

Jelentkezz a 2018-as DocLabre: A film ereje – Fókuszban az emberi jogok

A Verzió workshop lehetőséget hirdet (2018. november 4-8. között), melyre 2018. május 1. és szeptember 10. között lehet jelentkezni.

A Verzió (Nemzetközi Emberi Jogi Dokumetumfilm Fesztivál) üzenete az, hogy a dokumentumfilmeknek óriási erejük van: ihletet adnak és tettre szólítanak. Segíthetnek méltóságunk kivívásában, akárcsak a cenzúra és az elnyomás elleni harcban. Ma, amikor az emberi jogokat soha nem tapasztalt veszélyek fenyegetik világszerte, nagy szerepük van a dokumentumfilmeknek, mert lehetőséget nyújtanak rá, hogy elmondjuk történeteinket.

A Verzió DocLab workshop résztvevői megoszthatják saját közösségeik történeteit, tapasztalatait és kilátásait egy olyan filmet készítve, amely közelebb hozza a nézőhöz az emberi jogokat ma fenyegető veszélyek megértését. A workshop lehetőséget kínál a dokumentumfilmek és az emberi jogok iránt érdeklődő kezdő és gyakorló filmkészítők számára, hogy rövidfilmet, dokumentarista esszét készítsenek, vagy készre vágjanak egy jelenetet vagy egy epizódot éppen készülő egész estés dokumentumfilmjükből.

Egy filmesekből, vágókból és emberjogi szakértőkből álló nemzetközi csapat segíti és látja el tanácsokkal a résztvevőket

filmjeik szerkesztésében, vágásában és utómunkálataiban. A bekerülés fő feltétele volt, hogy a filmben – a legtágabb értelemben – hangsúlyt kapjanak az emberi jogok. Az elmesélt történet mögött álljon komoly kutatómunka, alapuljon valós tapasztalatokon, mutasson be egyedi személyiségeket és tegyen hatást a nézőre.

A résztvevők a workshopot megelőzően forgatott nyersanyaggal jelentkezhetnek és vágási és filmszerkesztési képzésben részesülnek. A workshop célja az emberi jogok „fókuszba” állítása olyan filmek készítésén keresztül, melyek hatással vannak a nézőre, fokozzák tudatosságát, és tettre szólítják akár a maguk jogán, akár egy nagyobb kampány keretében.

A workshop helyszíne a CEU Mirabaud Media Lab (Budapest) a Verzió és a CEU Visual Studies Platform szervezésében. A részvétel ingyenes, ám a résztvevők maguk viselik budapesti utazási és megélhetési költségeiket. Alapvető vágási tapasztalat szükséges, lehetőleg a labor által támogatott Adobe Premiere Pro programmal.

Azoknak a résztvevőknek, akik más programot kívánnak használni a vágáshoz, saját laptopjukra lesz szükségük. Minden résztvevőnek szüksége lesz egy saját külső tároló eszközre a nyersanyag tárolásához és vágásához. A résztvevők a kurzus minden napján kötelesek megjelenni és a workshop végén oklevelet kapnak.

Az így elkészült munkákat (vagy a készülő munkák részletét) a szervezők levetítik a fesztivál során és online közzé teszik.

A DocLab korábbi kiadásain készített filmeket itt lehet megnézni: 2017 2016 2015. A résztvevők kiválasztása versenyalapú. A jelentkezéshez ezt az ŰRLAPOT kell kitölteni. A beválogatott jelentkezőket szeptember 25-ig kapnak értesítést. Kérdéseket az [email protected] címre lehet küldeni Doclab tárggyal.

A programban résztvevő oktatók:

Jeremy Braverman

Jeremy Braverman média és vizuális oktatási szakértő a CEU-n. A legújabb eszközök használatát tanítja, mozgóképes gyakorlati kommunikációs képzést tart és a színvonalas médiaprodukciók létrehozását oktatja. A CEU előtt Jeremy 15 évig filmkészítést tanított, többek között a pittsburghi Point Park egyetemen volt egyetemi tanár és tanszékvezető.

Thomas Ernst

Thomas Ernst szabadfoglalkozású vágó és filmkészítő. A munkafolyamat megszervezésében és a koncepció kialakításában együttműködik a rendezővel és az operatőrrel – a történet kialakításától a kész film bemutatásáig. Munkái között olyan HBO Europe dokumentumfilmek vannak, mint az  Invisible Strings, az Overdose, a Stream Of Love és az Ultra. A Drifter című filmmel elnyerte a „First Appearance Award” díjat az IDFA 2014 fesztiválon. A The Queen of Silence című filmmel elnyerte a legjobb vágónak járó német Kamerapreis díjat 2015-ben. Nemzetközi workshopokon konzultáns és előadó: Docu Rough Cut Boutique, EsoDoc és EDN.

Gellér-Varga Zsuzsanna

Gellér-Varga Zsuzsanna a UC Berkeley egyetemen (USA) tanult filmkészítést. Macbeth munka után című filmje számos amerikai filmfesztiválon díjat kapott és levetítette a közszolgálati televízió. Videós újságíróként dolgozott a New York Times Televisionnél, dokumentumfilmjei, a Szomszédok voltak, a Zsinagógát vegyenek! és az Apacsavar számos országban bemutatásra kerültek és levetítette őket a közszolgálati televízió. Dokumentumfilm etikát tanított a DocNomads nemzetközi mesterképző programban. Jelenleg a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem D.L.A. hallgatója.

Moniek Wester Keegstra

Moniek Wester Keegstra független dokumentumfilm-készítő, vágó, interjúzás oktató és film coach. Civilszervezetekkel dolgozott együtt: Doctors Without Borders, Oxfam Novib és Amnesty International. Az Amnesty Internationallal közösen készült Gaza, Gabbers, Graffity című filmjét Prix d’Europe díjra jelölték. Moniek filmkészítőként és szerzőként részt vett a 26.000 Faces online platformban holland hajléktalanokról készült portrésorozatával. Az online Lifeboat Project társszerzője.

Avatar

Vághy Anna

Az ELTE film és magyar szakos hallgatója voltam, így az égvilágon semmi különös nincs abban, hogy imádok írni és filmeket nézni. Abban sincs, hogy hatalmas lelkesedéssel gyártok elméleteket (apró és egészen lehetetlen összefüggésekből is), abban inkább, hogy csak ritkán állják meg a helyüket, de kellő türelemmel és humorérzékkel talán szórakoztatóak, olvasója válogatja.

Filmek: Rendezőóriások, műfajiság és szerzőiség határai és leginkább e határok feszegetői izgatnak hosszan és töretlen szenvedéllyel – Kubrick, Tarantino, Coppola és leánya, Lynch, Lars von Trier, Cronenberg, Tarkovszkij, Terry Gilliam, Gondry, Nolan, Wes Anderson és Woody Allen (de az szerelem!).

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya