Hírek

Jennifer Lawrence és Chris Pratt küzdelme az űrben – Utazók előzetes

utazok Korrekt előzetest kapott Morten Tyldum karácsonykor érkező izgalmasnak tűnő sci-fije, az Utazók. A főszerepben Jennifer Lawrence, Chris Pratt és Michael Sheen.

A filmet az a norvég Oscar-jelölt Morten Tyldum rendezte, akinek a Kódjátszmát, a Fejvadászokat (könyvkritika) és a Haverok című filmet is köszönhetjük. A széles műfajskálán mozgó alkotó ezúttal a sci-fi felé vette az irányt, igaz, mindössze egy film erejéig. Az év végén kerül mozikba az Utazók, következő két rendezése pedig egy részben igaz történetet feldolgozó mű lesz Thomas Edison és George Westinghouse szakmai versengéséről Eddie Redmayne-nel a főszerepben (The Last Days of Night), illetve filmre visz egy William Gibson regényt (Pattern Recognition).

Az Utazók története két űrhajósról szól, akik egy látszólag félresikerült utazás közepette egyedülikként felébrednek a fedélzeten, és fogalmuk sincs, mi történt vagy történik körülöttük. Természetesen a romantikus szál sem maradhat el (bár üdítő lenne az ellentéte), és az előzetes alapján újabb szeretni való robottal bővül a filmtörténet. A műfajilag igen csak vegyesnek kikiáltott alkotást egyébként romantikus dráma, sci-fi és kalandfilmként is megállja majd a helyét.

A projekt egyébként már 2007-ben elkezdődött, anyagi okok miatt azonban még jó pár évig váratott magára. 2014-ig úgy volt, hogy a filmet a sorozat- és tévéfilmrendező Brian Kirk rendezi meg, a főszerepeket pedig Reese Witherspoon és Keanu Reeves kapják, 2015-re azonban mindhárman lecserélődtek.

A végső változatban tehát Jennifer Lawrence-t, Chris Prattet, Michael Sheent, Laurence Fishburne-t és Kimberly Battistát láthatjuk. Az előzetes pedig akár ígéretesnek is mondható, bár repkednek az egymondatos klisék, és a szereplők zavaróan retusáltnak tűnnek – viszont látványos és izgalmas az első képkockák alapján. Az sem feltétlenül szerencsés, hogy a technikai újítások kihasználásával reneszánszát éli a sci-fi műfaja, így értelemszerűen nagyobb konkurenciával kell megküzdenie a filmnek valami teljesen újat, de minimum minőségi szórakozást hozva a nézőknek.

Az Utazók december 21-én kerül az amerikai mozikba, de karácsonyt követően már biztosan nálunk is látható lesz Jennifer Lawrence és Chris Pratt küzdelme az űrben.

Avatar

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya