Hírek

Jirí Menzel Prágában mutatta be önéletrajzának első kötetét

jiri_menzel_2Hogy érezte magát Jirí Menzel, amikor mindjárt az első játékfilmjéért (Szigorúan ellenőrzött vonatok) Oscar-díjat kapott? Mint egy olyan ember, aki először lépett a golfpályára és mindjárt be is talált a legtávolabbi lyukba.
Ezt a Magyarországom is jól ismert világhírű cseh filmrendező mondta csütörtökön Prágában, amikor bemutatta önéletrajzának első kötetét, a Szeszélyes éveket (Rozmarná léta).

Menzel önéletrajzában elárulja, hogy a film alapjául szolgáló Bohumil Hrabal-novella a hatvanas években véletlenül került a kezébe. Azt csak később tudta meg, hogy megfilmesítését már három neves cseh rendező sem vállalta.

„Néha az ilyen könnyelműség meghozza gyümölcsét. Nekem szerencsém volt abban, hogy valóban fiatal és buta voltam” – fejtette ki Menzel. Hozzátette: a film főszereplőinek a kiválasztásával is szerencséje volt, mert akikre először gondolt, azok különböző okok miatt végül is nem tudták vállalni a szerepeket. Az új szereposztás pedig nagyszerűnek bizonyult.

A hazaáruló Zednícek szerepére például azért választotta ki Vladimír Brodskyt, mert akkoriban ő volt a cseh film egyik legszimpatikusabbnak tartott személyisége, aki ebben a negatív szerepben képes volt egyfajta megértést és együttérzést kiváltani.

Gyakran megkérdezték tőle, tudatában volt-e annak, hogy sikerfilmet forgat. „Ez az eszünkbe sem jutott. Az volt az egyetlen célunk, hogy olyan filmet készítsünk, amely érdekelni fogja a cseheket. A nagy ambíciók gyakran nyűgként hatnak az alkotóra” – mutatott rá a rendező, aki 1968-ban kapott Oscar-díjat a Szigorúan ellenőrzött vonatokért.

A rendkívüli nemzetközi sikert elért filmért Menzel saját bevallása szerint akkoriban szép pénzt, 27 ezer koronát kapott, a honoráriumból vett egy zöld színű Trabantot. „Néhányan majdnem kizártak a cseh filmesek világából, mert ők nyugati kocsikon, legalább Fiaton jártak” – mesélte mosolyogva.
Menzel önéletrajzának első kötetét 1988-al zárja. A már készülő második kötetben a nyolcvanas évek végét és a rendszerváltás utáni időszakot meséli el.

Jirí Menzellel készült interjúnkat itt olvashatjátok.

MTI

MTI

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..