Hírek

Tovább gyűrűzik az abortusztörvény körüli botrány

Fotók: Jean Baptiste Lacroix/Getty Images; Frazer Harrison/Getty Images

Fél Hollywood már bojkottra szólított fel Georgia állam ellen, a két, hamarosan ott forgató filmes azonban más utat választott.


Hirdetés

Folytatódik az amerikai filmvilág harca a közelmúltban elfogadott, 2020 januárjától Georgiában életbe lépő törvény ellen, amely lényegében teljes egészében megtiltja az abortuszt az állam területén. A „Szívverés” néven ismert szabályozás megtiltja a terhesség megszakítását attól a pillanattól kezdve, amikortól már érzékelhető a magzati szívverés. Kivétel ez alól, ha az anyán életmentő műtétet kell végrehajtani vagy ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés eredménye, de ez utóbbi kettő csak akkor, ha készült az ügyben rendőrségi feljelentés.

Korábban már több hollywoodi személyiség is felszólalt az ügyben, felkérve a filmgyártókat, hogy ne forgassanak az államban.

Persze ez nem tűnhet nagy dolognak, de ha számba vesszük, hogy a kedvező árak és az adózási rendszer miatt Georgia az egyik legkedveltebb forgatási helyszín, és hogy a filmipar évente 92.000 embernek ad munkát állam szerte, máris jól látszik, mekkora érvágás lenne ez Georgiának, ahol olyan szuperprodukciók forognak/forogtak, mint a The Walking Dead, a Jumanji következő része vagy a Bosszúállók: Végtelen háború.

Csakúgy, mint a hamarosan szintén Georgiában forgó Lovecraft Country, amelyet JJ Abrams és Jordan Peele produkciós cégei készítenek az HBO számára. A polgárjogi mozgalmak előtti Amerikába vezető, gótikus horrorként tálalt történet számára már túl késő, hogy új helyszíneket keressenek hozzá, így Abrams és Peele más útját választotta, hogy csatlakozzanak tiltakozó kollégáikhoz. A sajtó számára eljuttatott közleményükben azt írják, „ez egy alkotmányellenes törvény, ami tovább csorbítja a nők és orvosaik jogait abban, hogy személyes döntéseket hozzanak meg, sőt,

ez az egész nem más, mint egy újabb támadás a nők ellen.”

Ezért mindketten felajánlják a sorozat epizódonként járó honoráriumuk teljes összegét a törvény ellen harcoló szervezeteknek. Mint írtuk, a tervezet csak jövő évtől lép életbe, addig még bőven van idő, hogy megszülessen a bírósági végzés arról, tényleg alkotmányellenes-e a döntés.

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés