Hírek

Jodie Foster a Mona Lisa elrablásáról rendez filmet

Jodie Foster drámát rendez a Mona Lisa 1911-es eltűnésének valódi történetéről.

A Mona Lisa nem mindig volt a világ legismertebb festménye: hírnevéhez sokat hozzátett az a nagy figyelmet elnyert eset, amikor egy Vincenzo Peruggia nevű férfi sikeresen ellopta a Louvre-ból. Seymour Reit The Day They Stole the Mona Lisa („A nap, amikor ellopták a Mona Lisát”) című könyve alapján most Jodie Foster rendez drámát a történetből – írja a The Wrap.

A film a lap szerint (illetve a lapnak információt adó névtelen illető szerint) A Thomas Crown-ügy és A nagy balhé nyomdokain járva elegyíti majd a valóságot a fikcióval és leginkább a rablás mögött álló személyekre fókuszál. Emiatt persze még nem tűnik semmi különlegesnek – ez a leírás a legtöbb heist-filmre ráillik. Jodie Foster modern rendezői karrierje ezidáig egyenetlen (régen, a kilencvenes években rendezett még ezeken kívül): A hódkóros című filmje, főszerepben Mel Gibsonnal kissé kényelmetlen, de rendesen megrendezett munka lett; a Pénzes cápa viszont rossz értelemben régimódi, fantáziátlanul összedobott akcióvígjáték.

A Mona Lisát három olasz munkás egy rettentő egyszerű trükkel lopta el 1911-ben: elrejtőztek egy szekrényben, leemelték a festményt keretestül-üvegestül a falról és már a metrón is voltak, mire bárki észrevehette volna – egyébként pedig 28 órán át senkinek sem tűnt fel a Mona Lisa hiánya, amikor azonban észrevették, hirtelen az egész világ megismerte a mű nevét.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. A Tárca rovatot vezeti. havasmezoi@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..