Hírek

Jodie Foster a Mona Lisa elrablásáról rendez filmet

Jodie Foster drámát rendez a Mona Lisa 1911-es eltűnésének valódi történetéről.

A Mona Lisa nem mindig volt a világ legismertebb festménye: hírnevéhez sokat hozzátett az a nagy figyelmet elnyert eset, amikor egy Vincenzo Peruggia nevű férfi sikeresen ellopta a Louvre-ból. Seymour Reit The Day They Stole the Mona Lisa („A nap, amikor ellopták a Mona Lisát”) című könyve alapján most Jodie Foster rendez drámát a történetből – írja a The Wrap.

A film a lap szerint (illetve a lapnak információt adó névtelen illető szerint) A Thomas Crown-ügy és A nagy balhé nyomdokain járva elegyíti majd a valóságot a fikcióval és leginkább a rablás mögött álló személyekre fókuszál. Emiatt persze még nem tűnik semmi különlegesnek – ez a leírás a legtöbb heist-filmre ráillik. Jodie Foster modern rendezői karrierje ezidáig egyenetlen (régen, a kilencvenes években rendezett még ezeken kívül): A hódkóros című filmje, főszerepben Mel Gibsonnal kissé kényelmetlen, de rendesen megrendezett munka lett; a Pénzes cápa viszont rossz értelemben régimódi, fantáziátlanul összedobott akcióvígjáték.

A Mona Lisát három olasz munkás egy rettentő egyszerű trükkel lopta el 1911-ben: elrejtőztek egy szekrényben, leemelték a festményt keretestül-üvegestül a falról és már a metrón is voltak, mire bárki észrevehette volna – egyébként pedig 28 órán át senkinek sem tűnt fel a Mona Lisa hiánya, amikor azonban észrevették, hirtelen az egész világ megismerte a mű nevét.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya