Hírek

Joel Coen Macbeth-feldolgozása fekete-fehérben forog, az operatőr Bruno Delbonnel

A legendás Coen-fivérek idősebb tagja még 2019-ben jelentette be, hogy következő filmjét, a The Tragedy of Macbeth című Shakespeare-adaptációt egyedül, testvére nélkül rendezi. Márpedig erre 1984 óta nem volt példa.

Az már korábban kiderült, hogy Lady Macbethet a rendező felesége, Frances McDormand alakítja majd, míg a címszereplőt Denzel Washington, mellettük pedig biztosan szerepelni fog a filmben Brendan Gleeson, Harry Melling és Ralph Ineson is. Tavaly, amikor (sok más produkció mellett) kényszerűen le kellett állítani a film forgatását, McDormand és Joel Coen elárulta, hogy az újragondolt klasszikus egy thriller lesz.

Coen Macbeth-víziójában az is fontos szempont volt, hogy a két főszereplő idősebb legyen,

mint ahogyan általában ábrázolni szokás a híres párost, ezzel is egy plusz feszültség-faktort adva a történethez – írta meg tavaly a Collider.

Új információkat viszont már egy ideje nem kaptunk a filmről (sajnos premierdátumról és előzetesről még most sincs se hír, se hang), egészen mostanáig. Az IndieWire megírta, hogy napjaink egyik legelismertebb és legsokoldalúbb operatőre,

az ötszörös Oscar-jelölt Bruno Delbonnel dolgozik majd a The Tragedy of Macbeth-en, a film pedig teljes egészében fekete-fehér lesz.

A választás nem meglepő, Delbonnel nem először forgat a Coen-fivérekkel. Ő volt az operatőr a Buster Scruggs balladája és a Llewyn Davis világa című Coen-filmekben is. Delbonnel ez utóbbiért zsebelte be az egyik legjobb operatőrnek járó Oscar-jelölését. Ezen kívül két jelölést kapott a Jean-Pierre Jeunet rendezte Amélie csodálatos életéért és a Hosszú jegyességért, és további kettőt a Harry Potter és a Félvér Hercegben, valamint a Legsötétebb órában nyújtott munkájáért.

A film zeneszerzője Carter Burwell, akinek szintén nem ismeretlen a Coenékkel való közös munka. Ő szerezte a zenéjét a Véresen egyszerű, a Fargo, a Nem vénnek való vidék, A félszemű, A halál keresztútján, az Arizonai ördögfióka, az Ave, Cézár!, a Nagy Lebowski és a Hollywoodi lidércnyomás c. Coen-filmeknek. De szintén ő felel többek között a Három óriásplakát Ebbing határában vagy a Carol zenéjéért is. Burwell elárulta:

furcsa érzés, hogy úgy dolgozik együtt Joel Coennel, hogy Ethan Coen nincs jelen.

Hozzátette, emiatt a végeredmény sem klasszikusan olyan lesz, mint az eddigi Coen-alkotások, de úgy gondolja, így is azonnal felismerhető és jellegzetes lesz.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.