Hírek

Uniós bíróság: szerzői jogokat sérthet a jogellenesen elérhetővé tett filmeket lejátszók értékesítése

A szerzői jogok megsértését képezheti az olyan multimédia-lejátszó értékesítése, amely lehetővé teszi az interneten jogellenesen elérhetővé tett filmek egyszerű és ingyenes megtekintését tévéképernyőn – közölte az Európai Bíróság szerdán.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék tájékoztatása szerint olyan multimédia-lejátszó vásárolható meg az interneten, amely egyrészről valamely kép- és/vagy hangforrás, másrészről egy tévéképernyő közötti kapcsolatot létrehozó eszközként működik. A rátelepített nyílt forráskódú szoftver segítségével lehetővé teszi a titkosított fájlok olvasását egy könnyen kezelhető felhasználói felületen.

A termék reklámja szerint a multimédia-lejátszó segítségével többek között az interneten a szerzői jogok jogosultjainak engedélye nélkül elérhetővé tett audiovizuális tartalmak tekinthetők meg.

Ítéletében a bíróság kiemelte, hogy az ilyen multimédia-lejátszók értékesítése az uniós irányelv értelmében vett „nyilvánossághoz közvetítést” képez.

Mint írták, az uniós irányelv magas szintű védelmet teremt a szerzők számára. A „nyilvánossághoz közvetítés” fogalmát tehát tágan kell értelmezni. Arra hívták fel a figyelmet, hogy egy internetes oldalon olyan védett művekre mutató kattintható linkek szolgáltatása, melyeket más internetes oldalon mindenféle korlátozás nélkül közzétettek, az előbbi oldal ügyfeleinek közvetlen hozzáférést kínál az említett művekhez.

Ennek értelmében a harmadik feleknek szerzői jogi védelem alatt álló műveket a szerzői jogok jogosultjainak engedélye nélkül kínáló weboldaláról megszakítás nélküli adatfolyam útján való közvetítés – úgynevezett streaming -– révén megszerzett műveknek e multimédia-lejátszóra történő időleges többszörözésére irányuló cselekmények nem képeznek kivételt a sokszorosítási, vagy többszörözési jog alól – állapította meg a bíróság.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com