Hírek

Jöhetnek Ezópus meséi és folytatódik a Bogyó és Babóca

Bogyó és Babóca

Bogyó és BabócaMától olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján a 2014-es Macskássy Gyula-pályázat első fordulójában támogatást nyert 7 animációs film listája. Képernyőre kerülnek Ezópus meséi, és folytatódik a Bogyó és Babóca legkisebbek által kedvelt sorozata is.

A Médiatanács keddi ülésén bírálta el a Magyar Média Mecenatúra program 2014-es Macskássy Gyula-pályázatának első fordulóját, amelyben 61 millió forintot ítéltek meg animációs filmekre. A 7 nyertes animációs filmet 2015. december 31-ig kell elkészíteni, amelyeket azután a közszolgálati televíziók mutatnak be először.

A támogatásnak köszönhetően animációs film készül Ezópus 2600 esztendővel ezelőtt írott, összegyűjtött meséiből. Az alkotók szecessziós stílusú, modern animációs filmsorozat formájában idézik majd fel a zseniális meseszerző történeteit, illetve a fél évezreddel ezelőtt készült nagyszerű magyar fordítást: a több ezer éves tartalom, a régi magyar nyelv és a 21. századi számítógépes technika időtlen jelleget ad a sorozatnak. A meséket a népszerű színész, Kálloy Molnár Péter mondja el.

Három új epizóddal folytatódik M. Tóth Géza sikeres sorozata, a Bogyó és Babóca. A csigafiú és a katicalány barátságáról szóló történetek kimondottan az óvodás és kisiskolás korú gyerekek közönségét szólítják meg. Új részek születnek Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész az Egy komisz kölyök naplója című animációs sorozatában is. A Metta Victoria Fuller amerikai írónő műve nyomán készült animációs film a 19. századi Amerika izgalmas világát eleveníti meg egy nyolcéves kisfiú, Bandika életén keresztül. A két új részben a főszereplő Niagaránál tett kirándulásának kalandjait és a július 4-i ünnepi parádé lázas előkészületeit és bonyodalmait ismerhetjük meg. További két epizódot finanszíroz a Médiatanács Voltaire Candide című szatirikus regényének kortárs adaptációhoz is, amelynek legfőbb célközönsége a 15-16 éves korosztály.

Bokorugró mesetár címmel animációt láthatnak majd a nézők gyerekeknek szóló állatmesékről, a Hajótöröttek című filmben pedig Kolost és nagyapját ismerhetjük meg, akik természettudományos ismereteik révén élnek túl egy hajótörést. Hadak útja címmel megfilmesítik a hun vezér, Attila két fia – Csaba és Aladár – csatározásának történetét. Az animációs film a monda Benedek Elek-féle változata alapján készül, amelyben nagyobb szerepet kapnak a látványos csaták, jelenések.

A pályázati eredmények elérhetőek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján. A Médiatanács a Macskássy Gyula-pályázatokon eddig 75 animációs filmet támogatott összesen 488 millió forinttal. A pályázat további két fordulójában még közel 120 millió forint áll rendelkezésre az animációs filmesek részére.

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés