Hírek

John Williams előtt is tiszteleg az idei BBC Proms-koncertsorozat

John Williams

A Harry Potter-filmek és a Star Wars zenéje is felcsendül nyáron a 123. BBC Proms-koncertsorozaton, amely első ízben lép ki London határain kívülre.

A Harry Potter, a Star Wars és az Indiana Jones zenéjét szerző 85 éves John Williams előtt tiszteleg a BBC Proms július 20-i koncertje, amelyre a hosszú út miatt maga a mester nem látogat el a tengerentúlról.

„Érkeznek majd Star Wars-szereplőknek öltözött emberek a koncertre? Hát nagyon csalódott lennék, ha nem így lenne” – idézte David Pickardot, a Proms igazgatóját csütörtökön a BBC News.

Az 1930-as évek óta először fordul elő, hogy a fesztivál elhagyja Londont: Händel Vízizenéjét az idei brit kultúra városában, Hullban adják majd elő.

A július 14. és szeptember 9. között zajló eseményre több mint 170 zenei rendezvénnyel készülnek a szervezők. A közönség Daniel Barenboim, Simon Rattle, Jools Holland, Nicola Benedetti, Ella Fitzgerald vagy Monteverdi zenéjét is élvezheti majd a koncerteken. A fellépők között lesz Schiff András zongoraművész is, aki Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének első részét játssza szeptember 7-én.

Philip Glass 80. születésnapja alkalmából először adja elő teljes egészében a Britten Sinfonia zenei társulat a zenész Passages című 1990-es albumát. Ella Fitzgerald és Dizzy Gillespie születésnek 100. évfordulójára emlékezve pedig a dzsesszlegendákat idézi meg a Proms.

A fesztivál számára 30 új művet rendeltek meg, közülük 13 darabot női zeneszerzőtől, emellett három női karmester debütál majd a Proms koncertjein. Pickard nem tagadta, hogy van még mit tenni, de hangsúlyozta, hogy az előadók és zeneszerzők idei sokszínűsége tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com