Hírek

John Williams előtt is tiszteleg az idei BBC Proms-koncertsorozat

John Williams

A Harry Potter-filmek és a Star Wars zenéje is felcsendül nyáron a 123. BBC Proms-koncertsorozaton, amely első ízben lép ki London határain kívülre.

A Harry Potter, a Star Wars és az Indiana Jones zenéjét szerző 85 éves John Williams előtt tiszteleg a BBC Proms július 20-i koncertje, amelyre a hosszú út miatt maga a mester nem látogat el a tengerentúlról.

„Érkeznek majd Star Wars-szereplőknek öltözött emberek a koncertre? Hát nagyon csalódott lennék, ha nem így lenne” – idézte David Pickardot, a Proms igazgatóját csütörtökön a BBC News.

Az 1930-as évek óta először fordul elő, hogy a fesztivál elhagyja Londont: Händel Vízizenéjét az idei brit kultúra városában, Hullban adják majd elő.

A július 14. és szeptember 9. között zajló eseményre több mint 170 zenei rendezvénnyel készülnek a szervezők. A közönség Daniel Barenboim, Simon Rattle, Jools Holland, Nicola Benedetti, Ella Fitzgerald vagy Monteverdi zenéjét is élvezheti majd a koncerteken. A fellépők között lesz Schiff András zongoraművész is, aki Bach Das Wohltemperierte Klavier című művének első részét játssza szeptember 7-én.

Philip Glass 80. születésnapja alkalmából először adja elő teljes egészében a Britten Sinfonia zenei társulat a zenész Passages című 1990-es albumát. Ella Fitzgerald és Dizzy Gillespie születésnek 100. évfordulójára emlékezve pedig a dzsesszlegendákat idézi meg a Proms.

A fesztivál számára 30 új művet rendeltek meg, közülük 13 darabot női zeneszerzőtől, emellett három női karmester debütál majd a Proms koncertjein. Pickard nem tagadta, hogy van még mit tenni, de hangsúlyozta, hogy az előadók és zeneszerzők idei sokszínűsége tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna.