Hírek

Johnny Depp megnyerte az Amber Heard elleni pert

johnny_depp

Amber Heard becsületsértést követett el Johnny Depp ellen – ítélt az esküdtszék.

Hollywood utóbbi pár évtizedének legszenzációsabb pere zárult le, amikor az esküdtszék szerdán Johnny Depp javára ítélt Amber Hearddal szemben.

Johnny Depp azért perelte be még 2019-ben Amber Heardöt, volt feleségét, mert Heard egy 2018-as cikkben azt állította, hogy Depp bántalmazta őt rövid házasságuk alatt. A per tegnap, szerdán zárult le a hétfős esküdtszék döntésével: az ítélet értelmében Heard nem mondott igazat, és ezzel becsületsértést követett el Johnny Deppel szemben, amiért pedig 10 millió dolláros kártérítéssel és további 5 millió dollár büntetéssel tartozik volt férjének (utóbbi tétel törvényes felső határa azonban 350 ezer dollár Virgina államban, így Depp az 5 millióból csak ennyit kap meg).

Depp ugyanakkor 2 millió dollárt tartozik megfizetni Heardnek, mert néhány kisebb súlyú állításával ő sértette meg Heard becsületét.

Depp azt nyilatkozta: „visszakapta az életét”, és mélységesen hálás az emberek támogatásáért. Heard természetesen csalódottságát hangsúlyozta; azt nyilatkozta, hogy a döntés visszaforgatja az időt egy olyan korba, „amikor azt a nőt, aki szót emelt, szabad volt megalázni.

A per rég látott mértékben mozgatta meg az emberek érdeklődését – főleg azért, mert a nők érdekérvényesítési jogai, a velük szemben fennálló intézményi előítéletek, a családon belül erőszak kérdése az Egyesült Államokban is napirenden lévő társadalmi kérdés (akárcsak az ezen a téren gyászosan szereplő Magyarországon). A közvélemény azonban a várt iránnyal ellentétesen fordult: ahelyett, hogy Heard áldozatként (és saját jogáért bátran kiálló nőként) szilárdult volna meg a köztudatban, a per során egyre jobban ellene fordult a hangulat. Egyes közösségi felületeken valóságos hadjáratok indultak meg a hazugnak látott Heard ellen; színpadias arckifejezéseiből mémek születtek, Depp pedig rég látott szimpátiakampányt nyert maga mellé.

A per valóban színpadiasan fordulatos volt; Heard ügyvédjének szereplése néha komédiába illett, Depp ügyvédje, Camille Vasquez azonban saját jogán is sztárrá vált profi és kíméletlen kérdései miatt. Maga Amber Heard alaposan leszerepelt a közvélemény szemében, amikor színésznői képességeit igyekezett a tárgyalás során latba vetni.

A per megjósolhatatlan hatással lehet nem csak a két szereplő karrierjére (Heardé alighanem elesett, Deppé pedig felvirágozhat, ha a mellette fellángoló szimpátia kitart a közönségben), de a családon belüli erőszak percepciójában is. Azért megjósolhatatlan, mert egy – az ítélet szerint – hamisan vádaskodó nő bukása többféleképpen is felfogható. „Visszaállította a hitemet az esküdszéki rendszer működőképességében” – nyilatkozta egy ügyész, aki nem vett részt a perben: a döntést lehet úgy érzékelni, hogy a jogrend képes helyes, megnyugtató döntéseket hozni a családon belüli erőszak témakörében akkor is, ha bonyolult az ügy. Másfelől viszont az ítélet elbizonytalaníthat olyan nőket, akik valóban áldozatok voltak, de akik tartanak tőle, hogy a mostani ítélettől befolyásolt közhangulat őket is automatikusan gyanúval kezeli majd.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!