Hírek

Joker előzetes: a Taxisofőrhöz és a Rekviem egy álomérthoz hasonlítják a kritikusok

Joaquin Phoenix as Joker
Joaquin Phoenix as Joker

A Las Vegas-i CinemaCon kiállításon vetítették le először a Joker előzetesét. Mindenki odavan érte; a kritikusok a Taxisofőrhöz és a Rekviem egy álomérthoz hasonlítják.

Ha a buzz alapján lehet ítélni, az októberben érkező Joker az idei év egyik legjobb filmje kell legyen: akkora várakozás övezi, hogy bármi, ami remekműnél kevesebb, óhatatlanul csalódás lesz.

Joaquin Phoenix mint Joker valóban igen erős felállás: Phoenix a mostani idők egyik legjobb színésze, egy ligában (például) Daniel Day-Lewisszal – és Joker szerepe egy álom; a megtestesült popkulturális tökéletesség, amiben a színész kiélheti akár harsány és extravagáns, akár visszafogott és sérült játékát.

És persze ott van Heath Ledger emléke. Ledger alakítása Christopher Nolan A sötét lovagjában filmtörténeti jelentőségű: sokak szerint a valaha játszott legjobb főgonosz. A magas színészi művészet köreibe emelte a karaktert; Ledger óta Jokert játszani valami olyasmi, mint Hamletként szerepelni egy londoni nagyszínházban.

Heath Ledger mint Joker (A sötét lovag, Christopher Nolan, 2008)

Az ősszel érkező Joker film első előzetesét most a Las Vegas-i CinemaCon kiállításon vetítették le először – írja az IndieWire. (Az előzetes még ma megjelenik a nagyközönség számára is.) Az előzetes fogadtatása állítólag elragadtatott volt. A jelenlévő kritikusok a Taxisofőr és a Rekviem egy álomért filmeket idézték hasonlítási alapként. „Sötét, érzelmes és valahogy bizarr” – írta egyikük; „kicsavart karakter-tanulmány … Phoenix életre kelti a szerepet, és kétségtelenül ismét inspirált és őrült teljesítményt látunk majd tőle” – írja egy másik.

A rendező Todd Phillips elmondta: a filmet ő tragédiának látja. Az ő Joker karaktere egy bukott stand-up színész, akit elcsábít az 1980-as évek Gothamjének alvilága. Az IndieWire leírása alapján az előzetes sérülékeny figuraként indít Phoenix karakterével – „Joker” eredeti neve Arthur Fleck –, akinek a célja, hogy nevetést és örömöt adjon a világ számára. Ám miután feltűnik az Arkham kórházban és Gotham sötétebb részein is, az előzetes végén már teljes Joker-maszkban látható.

Karaktertanulmány egy mentálisan sérült emberről

idéztük korábban a produkció egyik színészét.

A karakter átváltozását – eredettörténetét – még nem bontották ki teljes sztoriként a vásznon, bár az 1990-es Batmannek néhány jelenetig része volt. Jack Nicholson, Heath Ledger és Jared Leto után most ősszel tehát Joaquin Phoenix bizonyíthatja be, hogy megvan benne a kellő őrület Joker szerepéhez – és alighanem ő az egyetlen, akivel kapcsolatban mindenki egyetért: megismételheti vagy felül is múlhatja Heath Ledger minden időknek szóló teljesítményét.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com