Hírek

Szigorú ellenőrzés a Joker vetítésein

Több amerikai mozihálózat is szigorít a szabályain, hogy a Joker nézői nagyobb biztonságban érezzék magukat.

Hét évvel ezelőtt, Christopher Nolan Batman-trilógiájának utolsó részének egyik előadásán Colorado államban egy Joker szerű figurává maszkírozott fiatalember fegyvert rántott és megölt 12 embert, további hetvenet pedig megsebesített az Aurora mozi nézőterén.

Az áldozatok családjai nyílt levélben fordultak a Jokert is készítő Warnerhez, hogy használják ki a lehetőségeiket és az új mozi segítségével emeljenek szót a fegyvertartási törvény ellen, amit azóta sem szigorítottak

– annak ellenére sem, hogy azóta is legalább heti rendszerességgel történnek az Egyesült Államok területén tömeges gyilkosságok.

A Warner elutasította a politikai szerepvállalást, bár közleményükben kijelentették, a fegyvertartás valóban sarkalatos kérdése az amerikai társadalomnak. Hozzátették azonban, hogy a Joker egyáltalán nem támogatja az erőszakot.

Két nappal ezelőtt azonban jött a hír, hogy a hatóságok az online-elemzéseket vizsgálva egy lehetséges tömegmészárlás terveire bukkantak valahol az Egyesült Államok területén, ami a Joker pár nap múlva esedékes premierjét érinti. A hatóságok mindent megtesznek, hogy elkerüljenek egy újabb tragédiát, amihez most csatlakozott Amerika néhány nagy mozihálózata is azzal, hogy szigorítják a vetítéseken való részvételt.

Ennek értelmében senkit nem engednek be a termekbe, akik bármilyen maszkot viselnek és az arcfestés sem engedélyezett. Ezen kívül a mozitermekbe nem lehet majd bevinni játékfegyvereket vagy bármi olyan tárgyat, ami más nézők nyugalmát veszélyeztetheti.

A Landmark hálózat még ennél is szigorúbb, náluk a jelmezek is tiltólistára kerültek.

A korábbi tragikus események helyszínén, az Aurora moziban pedig egyáltalán nem tűzik műsorra a filmet, ami az őszi moziszezon egyik legjobban várt darabja – és nem utolsósorban a közelgő díjszezon egyik legígéretesebb filmje is, ami a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon már elnyerte a fesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt is. A szaksajtó pedig biztosra veszi, hogy Joaquin Phoenix a sokat méltatott alakításával megszerezheti újabb Oscar-jelölését Todd Phillips filmjével, amelyben elementáris erővel jeleníti meg azt a folyamatot, hogy válik egy zavart férfi pszichopata gyilkossá.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya