Hírek

A Joker miatt panaszkodtak a legtöbbet 2019-ben

A Joker miatt panaszkodtak az Egyesült Királyságban legtöbbet 2019-ben. Íme, néhány hivatalos adat a panaszokkal kapcsolatban a BBFC-től.

BBFC (The British Board of Film Classification) adatai szerint Todd Phillips képregény adaptációja, a Joker volt a legtöbb panaszt összegyűjtő film az Egyesült Királyságban múlt évben.

A reklamációk legnagyobb része a korhatár-besorolással kapcsolatban érte a filmet. A nézők korának határát sokan inkább 18 évnél húzták volna meg a valósághűre hangolt agresszív jelenetek miatt.

A BBFC döntése szerint azonban 15 év fölött bárki jegyet válthatott a filmre. Az indoklás szerint a Jokerben nem szerepel olyan jelenet, ami magasabb besorolást kívánna meg.

A tavalyi év adataival összehasonlítva az eredményeket, azonban a Joker messze elmarad a Vörös veréb által 2018-ban összegyűjtött észrevételek számától, ahol szintén a korhatár-besorolás zavarta a legtöbb nézőt. Ez egész pontosan 64 beküldött üzenetet jelentett. Miközben a BBFC-hez 2019-ben összesen 149 panasz érkezett.

A panaszok számának csökkenése az Egyesült Királyságban mutatja a közönség elégedettségének szintjét is. A sötét lovag 12-es korhatár-besorolásával kapcsolatban 2008-ban még 364 reklamáció érkezett a szervezethez.

A Joker helyenként valóban erős agressziót mutató jelenetei miatt több országban ragadtak tollat és papírt a nézők, ám akadtak filmkritikusok, akik épp hasonló okokból szimpatizáltak a filmmel.

„Jó dolog a való világ eseményeit venni egy agresszív jelenet alapjául?” — kérdezte Phillips a tavalyi évben a New York-i Filmfesztiválon.

„…számomra fontos volt, hogy valóságosnak érződjenek a jelenetek. Súlyt adjak azok mondanivalójának.”

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya