Hírek

Jön a Mátrix 4. – Keanu Reeves is visszatér

Két évtized telt el azóta, hogy berobbant a köztudatba a Mátrix, ami felforgatta mind a filmek világát, mind egy generáció életfelfogását. Egy ilyen kerek évforduló kiváló alkalom az ünneplésre: eddig azonban úgy tűnt, ez kimerül abban, hogy újra beküldik a Mátrixot néhány kiválasztott moziba. A Warner Bros. azonban bejelentette: már tervben van a Mátrix 4.

Húsz éve, hogy megjelent a Wachowski-testvérek Mátrixa, és szinte körülírhatatlan, mekkora jelenséggé nőtte ki magát azonnal. Neo, Morpheus és a többiek története nemcsak a science fiction berkein belül hagyta ott lábnyomát, hanem egy generáció életfelfogásában is. Filmtechnikájában és látványvilágában is újszerű volt, ami óhatatlanul maga után hozta a másolókat és a folytatásokat is. A Mátrix – Újratöltve és a Mátrix – Forradalmak talán nem szóltak akkorát, mint az első rész, de szégyenkezni sincs okuk: a három film együtt 1,6 milliárd dollárt keresett.

Keanu Reeves karrierjét a Mátrix indította be. A színész azóta az internet üdvöskéjévé vált, miközben a filmjei (mint legutóbb a John Wick 3. is) változatlanul hatalmas tömegeket vonzanak. Figyelembe véve az ő és a Mátrix népszerűségét, s azt, hogy mióta pletykálnak már egy új Mátrix-filmről, igazán meglepő, hogy csak most jutottunk el oda: tényleg készül egy új film.

Lana Wachowski

Bizony, tizenhat évvel a trilógia zárása után új Mátrixot kapunk. Méghozzá nem is remake-et, hanem egy negyedik részt – tájékoztat a Variety a Warner Bros. bejelentése nyomán. A Warner Bros. Picture Group elnöke, Toby Emmerich azt is világossá tette, hogy az egyik Wachowski is a fedélzeten van. „Nagyon örülünk, hogy visszatérhetünk a Mátrix világába Lanával” – mondta Emmerich. – „Ő igazi látnok, egy páratlan, eredeti kreatív filmkészítő, és felvillanyoz minket, hogy ő írja és rendezi a Mátrix univerzumának új fejezetét.

Nem Lana Wachowski azonban az egyetlen visszatérő. Keanu Reeves ismét magára ölti Neo térdig érő kabátját, ahogy Carrie-Anne Moss is újra Trinity bőrébe bújik. Hogy a trilógiában Laurence Fishburne játszotta Morpheusszal mi lesz, azt egyelőre nem tudni. A negyedik film még ismeretlen történetét Wachowski mellett Aleksandar Hemon és David Mitchell írja. A forgatás 2020-ban kezdődhet meg.

Vida László

Vida László

Vida László a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudományi szakának újságíró specializációján végzett. Szakterülete a sci-fi, a fantasy, a képregényfilmek és bármi, aminek videojátékokhoz van köze.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..