Hírek

Jön a női Hamlet; kitalálod, melyik színésznő alakítja majd őt?

Több szempontból is kivételesnek ígérkezik Shakespeare egyik legismertebb darabjának következő újragondolása. Ali Abbasi iráni rendező női főszereplőt talált a készülő Hamlet élére.

Úgy néz ki, mostanra nem az a kérdés, hogy lenni vagy nem lenni, hanem, hogy férfi vagy női megformálóra talál-e Shakespeare világhírű dán hercege. A Hamlet legújabb adaptációjában ugyanis egy gender-csavarral lepi meg a nézőket a filmért felelős Ali Abbasi rendező.

A Cannes-díjas alkotó készülő feldolgozásában Noomi Rapace alakítja majd Hamletet.

A színésznőt legtöbben a Millenium-trilógia Lisbeth Salandereként ismerik, de szerepelt többek között a Prometheusban, A 44. gyermekben, a Hét nővérben és a Stockholmban is. A színésznő egyébként álmai projekteként beszél arról, hogy most belebújhat Hamlet bőrébe. És nem csak a szerep presztízse miatt, hanem az egész filmet övező kreatív csapat miatt is, hiszen most fejezte be egy másik közös filmjét is az új Hamletet író Sjón Sigurdssonnal.

A Meta Film égisze alatt készülő alkotást a Borderért és a Shelley-ért is felelős Abbasi és Rapace párosa mellett tehát még egy kollaboráns miatt várhatjuk nagyon. Az eredeti Shakespeare szöveget az izlandi Sjón írja majd forgatókönyvvé, aki költőként, íróként, zeneszerzőként és dalszövegíróként is remekel. A Táncos a sötétben zenéjéért Oscar-díjra is jelölt alkotó legfrissebb munkája egyébként Robert Eggers várva-várt 10. századi vikinges filmjének forgatókönyve.

Ilyen csapattal tényleg csak várni lehet a koránt sem konvencionális feldolgozást. Rapace a szereppel olyan színészeket követ majd, mint Laurence Olivier, Kenneth Branagh, Mel Gibson, Christopher Plummer vagy éppen Benedict Cumberbatch, aki számtalan színész mellett eljátszhatta a szerepet színpadon.

Huszárvágás – Shakespeare: Hamlet (National Theatre Live)

Az új Hamlet pedig csak a soron következő Shakespeare-adaptációk egyike lesz csupán, hiszen ugyanebből a darabból a Netflixnél is készül egy feldolgozás: Riz Ahmed főszereplésével jön egy sorozat a közeljövőben. Szintén érkezik egy új Macbeth is, amelyben Denzel Washingtont és Frances McDormandot rendezi Joel Coen. A projekt nálunk a legjobban várt adaptációs listára is felkerült.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés