Hírek

Jön a Thor 4. és Taika Waititi rendezi!

Lesz negyedik Thor film, és a Ragnarök rendezője, Taika Waititi készíti. Cserébe sokadszorra is eltolják az Akira produkciót.

Az egyik szemünk sír, a másik közönyös: meghatározatlan ideig eltolják Taika Waititi Akirájának megvalósítását, amit tavasszal már biztosra jelentettünk; viszont cserébe ő rendezi meg a Marvelnek a következő Thort. (Egyáltalán: lesz következő Thor. Ki hitte volna?)

Az egyik szemünk azért sír, mert az Akira egyike a legizgalmasabb projekteknek mostanában. Waititi több műfajban is bizonyította remek rendezői képességeit, és az Akira régóta számít Hollywood egyik nagy, soha-meg-nem-valósuló, ám nagyszerű látványosságot ígérő projektjének.

Katsuhiro Otomo mangája 1982-ben debütált, 1988-ban pedig az anime műfajának egyik klasszikusa készült el belőle szintén Otomo rendezésében. Az Akira anime máig is lenyűgöző látványvilágú és történetű cyberpunk alapmű, és mind a manga, mind az anime a maga műfajának úttörője volt a nyugati közönség köreiben.

A hollywoodi élőszereplős remake azonban elátkozottnak tűnt. Egy Akira mozifilmről már a kétezres évek közepén is cikkeztek. Az első határozott hír azonban csak idén áprilisban látott napvilágot. Eszerint Leonardo DiCaprio és Taika Waititi projektje fél éven belül elkezdte volna a forgatást.

Ezt most elhalasztják – írja a Collider –, mivel Waititinek nincs ideje egyszerre foglalkozni ezzel és a következő Thorral is. Nem törlik a projektet, mert a Warner elégedett az eddigi tervekkel, de nincs is határozott dátum kitűzve a folytatásra, csak annyi, hogy „a Thor 4. után”.

A Marvel szempontjából viszont remek hírnek számít a dolog. Taika Waititi rendezte a Thor sorozat 3. részét, a Ragnarököt, és nemcsak majdnem 900 millió dollárt keresett vele világszerte a stúdiónak, de a közönség és a kritika is imádta a filmet.

Mi ugyan kevésbé szerettük a Ragnarököt, mint a tengerentúli sajtó: „Ahogy közeledik a Ragnarök, a jóslat szerint Asgard elkerülhetetlen pusztulása, úgy érezzük egyre fenyegetőbben a képregényfilmnek mint önreflexív, komolyan vehető műfajnak a végét” – írtuk. Azonban a film 93%-on áll a Rotten Tomatoeson.

Waititi tehát bizonyára ismét jó minőségű Thort szállít nekünk. A problémánk nem is a konkrét döntéssel, hanem a trenddel van, aminek sokadik példáját mutatja: miszerint érkezik egy sokadik szuperhős-zsáner folytatás valószínűleg bármi fantázia vagy eredetiség nélkül, és emellett mégsem valósítanak meg valami legalább csaknem-eredetit, mert nem garantált, hogy annyit termelne, mint a megbízható folytatások. Egy ideális világban soha, de soha nem áldoznának be egy Akira kaliberű izgalmas projektet egy Thor szintű vanilla folytatásért.

Te mit gondolsz? Ha érdekelné a véleményed a két stúdiót, melyik filmre szavaznál?

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya