Hírek

Jön a Thor 4. és Taika Waititi rendezi!

Lesz negyedik Thor film, és a Ragnarök rendezője, Taika Waititi készíti. Cserébe sokadszorra is eltolják az Akira produkciót.

Az egyik szemünk sír, a másik közönyös: meghatározatlan ideig eltolják Taika Waititi Akirájának megvalósítását, amit tavasszal már biztosra jelentettünk; viszont cserébe ő rendezi meg a Marvelnek a következő Thort. (Egyáltalán: lesz következő Thor. Ki hitte volna?)

Az egyik szemünk azért sír, mert az Akira egyike a legizgalmasabb projekteknek mostanában. Waititi több műfajban is bizonyította remek rendezői képességeit, és az Akira régóta számít Hollywood egyik nagy, soha-meg-nem-valósuló, ám nagyszerű látványosságot ígérő projektjének.

Katsuhiro Otomo mangája 1982-ben debütált, 1988-ban pedig az anime műfajának egyik klasszikusa készült el belőle szintén Otomo rendezésében. Az Akira anime máig is lenyűgöző látványvilágú és történetű cyberpunk alapmű, és mind a manga, mind az anime a maga műfajának úttörője volt a nyugati közönség köreiben.

A hollywoodi élőszereplős remake azonban elátkozottnak tűnt. Egy Akira mozifilmről már a kétezres évek közepén is cikkeztek. Az első határozott hír azonban csak idén áprilisban látott napvilágot. Eszerint Leonardo DiCaprio és Taika Waititi projektje fél éven belül elkezdte volna a forgatást.

Ezt most elhalasztják – írja a Collider –, mivel Waititinek nincs ideje egyszerre foglalkozni ezzel és a következő Thorral is. Nem törlik a projektet, mert a Warner elégedett az eddigi tervekkel, de nincs is határozott dátum kitűzve a folytatásra, csak annyi, hogy „a Thor 4. után”.

A Marvel szempontjából viszont remek hírnek számít a dolog. Taika Waititi rendezte a Thor sorozat 3. részét, a Ragnarököt, és nemcsak majdnem 900 millió dollárt keresett vele világszerte a stúdiónak, de a közönség és a kritika is imádta a filmet.

Mi ugyan kevésbé szerettük a Ragnarököt, mint a tengerentúli sajtó: „Ahogy közeledik a Ragnarök, a jóslat szerint Asgard elkerülhetetlen pusztulása, úgy érezzük egyre fenyegetőbben a képregényfilmnek mint önreflexív, komolyan vehető műfajnak a végét” – írtuk. Azonban a film 93%-on áll a Rotten Tomatoeson.

Waititi tehát bizonyára ismét jó minőségű Thort szállít nekünk. A problémánk nem is a konkrét döntéssel, hanem a trenddel van, aminek sokadik példáját mutatja: miszerint érkezik egy sokadik szuperhős-zsáner folytatás valószínűleg bármi fantázia vagy eredetiség nélkül, és emellett mégsem valósítanak meg valami legalább csaknem-eredetit, mert nem garantált, hogy annyit termelne, mint a megbízható folytatások. Egy ideális világban soha, de soha nem áldoznának be egy Akira kaliberű izgalmas projektet egy Thor szintű vanilla folytatásért.

Te mit gondolsz? Ha érdekelné a véleményed a két stúdiót, melyik filmre szavaznál?

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com