Hírek

Jordan Peele egy horror szatírán (is) dolgozik – Rémségek háza remake

Méghozzá producerként, az 1991-es, Wes Craven rendezte Rémségek háza (The People under the Stairs) feldolgozásán, amelynek 29. évfordulója éppen holnap, november 1-jén lesz.

Véleményed van a cikkről vagy a filmről? Írd meg nekünk kommentben!

Jordan Peele komikusból lett napjaink legelismertebb rendezője és producere a horror műfajban, minden filmjében társadalmi kérdéseket helyezve a középpontba. Peele a Tűnj el!lel (Get out!) hatalmas sikert aratott, 2017-es alkotásával elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó Oscart, amit be is válogattuk a 2010-es évek legjobb horrorjai közé. Majd két évvel később előrukkolt a nem kevésbé sikeres és összetett Mi (Us) című alkotással – amelyre egy komplett értelemező cikket is szántunk. A pár hónappal ezelőtt debütáló HBO-s szuperprodukción, a Lovecraft Countryn pedig producerként dolgozott.

Ha tehát felröppen a hír, hogy Jordan Peele egy újabb horrorhoz adja a nevét, arra érdemes felkapni a fejünket. Még ha ezúttal egy remake-ről van is szó. Sőt, ahogyan a Rotten Tomatoes írja,

a feldolgozásoknak leginkább (vagy tán kizárólag) akkor van létjogosultságuk, ha az eredeti verzió hagy kívánnivalót maga után.

A ’91-es Rémségek háza márpedig ilyen: bár akad néhány rajongója, aligha említhető a műfaj emlékezetes alkotásai között. Rendezője Wes Craven, aki olyan filmeket rendezett még, mint például a Sikoly vagy a Rémálom az Elm utcában.

Az eredeti Rémségek háza főszerepében egy fiatal fiú és két felnőtt áll, akik betörnek egy furcsa pár (Robesonék) házába, hogy ellopják értékes érmegyűjteményüket. Azonban a pincébe is betévednek, és itt kezdődnek a horrorisztikus bonyodalmak.

Sokan gondolják úgy, a Rémségek háza hemzseg a társadalmi utalásoktól, ezek mégsem lettek kiaknázva az első verzióban.

Egy ilyen, társadalmi felütésekkel tarkított horror alapötlete nem is lehetne jobb helyen Jordan Peele-nél.

A 2021-ben érkező, Kampókéz (Candyman) című természetfölötti slashert Nia DaCosta rendezi, producere és forgatókönyvírója Peele, legutóbb pedig az Al Pacino főszereplésével készült sorozathoz, a Huntershez adta a nevét, szintén produceri minőségében; az Alkonyzónában pedig láthattuk is – ebben a sorozatban szintén egy már létező alkotást vett elő és bebizonyította, hogy remake-ekben is remekel. Reméljük, ez ezúttal is így lesz.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés