Hírek

Életrajzi dráma készült Joseph Goebbelsről

A Führer und Verführer (Führer és csábító) című film a náci propagandaminiszter utolsó éveit követi és azt ígéri, leleplezi a náci propaganda működését.

Joachim Lang rendezésében készült Joseph Goebbels életrajzi filmje, amely már több országban forgalmazót talált, mielőtt a Berlinale idején rendezett EFM-en (European Film Market) bemutatkozik a piac számára. Spanyolországban, Portugáliában, a Benelux államokban, Csehországban, a volt Jugoszláviában, Japánban, Ausztráliában és Új-Zélandon már biztosan látható lesz a film, ahogy természetesen a német nyelvterületen is – írja a Deadline. Magyar bemutatóról egyelőre nincs hír.

A Führer und Verführer Goebbels utolsó hét évét követi nyomon Adolf Hitler oldalán. Miközben Hitler hatalma csúcsán van, a propagandaminiszter megalkotja a zászlólengető tömegek képeit, a Jud Süß és a Der ewige Jude című antiszemita filmeket, a zsidók tömeges meggyilkolására kondicionálva a német népet.

A német dráma Goebbelst követi, amint a háború további támogatására uszít, miközben a náci Németország esélye az 1943 elején Sztálingrádnál elszenvedett vereséget követően egyre romlik.

A történet a hitleri bunkerben töltött utolsó napjaiig ível, ahol hat gyermeke meggyilkolását és feleségével együtt saját öngyilkosságát tervezi.

Goebbels szerepében a Nyári vihar és a Das Boot-sorozat osztrák színésze, Robert Stadlober látható, aki az idei Berlinale Panorama szekciójában az Andrea Gets A Divorce című filmben is látható. A szintén osztrák Fritz Karl (Mária Terézia) Adolf Hitler, Franziska Weisz (Keresztút) pedig Magda Goebbels, a feleség szerepében látható.

A film a legújabb történelmi kutatások alapján dekonstruálja Goebbels halálos propagandagépezetét, és azt, hogyan alkotta meg azokat a képeket, beszédeket és filmrészleteket, amelyek a Harmadik Birodalomról és a Shoah-ról szóló viták keretrendszereit adják.

A rendező és forgatókönyvíró a német Joachim Lang, aki eddig itthon kevésbé ismert filmeket rendezett. Szerinte ha Goebbels működése és az eseményeket alakító propagandája fikciós elbeszélést kap, annak kortárs vonatkozásai lesznek. „Remélem, hogy a nézők érzelmileg átélik a propaganda alattomosságát, és így sokkal erősebben érzékelik a valós fenyegetést, mint ahogy az dokumentumfilmes formában lehetséges” – magyarázza.

„A világ felbomlóban van, sok országot fenyeget a veszély, hogy uszító vezetőket és csábítókat, mai demagógokat követnek,

akik minden eszközzel megtévesztenek, veszélyeztetve a demokráciákat és az emberi jogokat. Ami történt, az nem halt meg, nem múlt el, követ, üldöz minket, ha úgy döntünk, hogy nem veszünk róla tudomást. Ezért olyan fontos a filmünk. Munkámmal és minden energiámmal szeretnék hozzájárulni ahhoz, ami a legfontosabb: hogy ami megtörtént, soha többé ne történjen meg”.

Thomas Weber történészprofesszor, a film történelmi tanácsadója szerint „a film hatékonyabban dekonstruálja Goebbelst, mint ahogyan azt egy dokumentumfilmes formátum megtehetné, hiszen a dokumentumfilmek könnyen áldozatul esnek a náci propagandisták által hátrahagyott audiovizuális örökségnek. Joachim Lang véget vet Goebbels náci propagandája lebecsülésének és elbagatellizálásának anélkül, hogy valaha is csökkentené a németek millióinak felelősségét a Harmadik Birodalom bűneiért.”

A filmet több szemtanú is megtekintette, akik átélték Goebbels propagandájának következményeit,

például a berlini születésű holokauszttúlélő Margot Friedländer, aki túlélte a theresienstadti tábort, de édesanyját, édesapját és testvérét Auschwitzban vesztette el.

„A film nagyon megérintett – nagyon fontos, mert ami történt, az olyan gyorsan újra megtörténhet. Az embereket olyan könnyen lehet manipulálni és elcsábítani. A veszély ott kezdődik, amikor az emberek már nem tisztelik a többi embert. Mindenkinek tisztában kell lennie a veszéllyel és vigyáznia kell. Csak azok, akik tisztában vannak a csábítás veszélyével, tudják tudatosan kezelni a média minden befolyását. Ki kell állnunk a demokráciánkért és a szabadságunkért, és meg kell őriznünk a tiszteletet minden ember iránt”.

Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának korábbi elnöke kijelentette: „A Führer und Verführer egy remekmű, csak csodálkozunk, hogy miért nem készült el tíz vagy húsz évvel ezelőtt. Az a fény, amelyet a náci korszak történelmi alakjaira vet, új és kihívást jelentő perspektívát nyit a néző előtt – mert önmagunkról való elmélkedést is követel.”

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com